NAJVEĆI PROMAŠAJI! SKUPI FILMOVI KOJI SU DOŽIVELI KRAH: Nekada ni čuveni reditelj i slavni glumci nisu dovoljni

Autor:

Zabava

04.11.2023

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među prvih pet ostvarenja na listi nalaze se čak dva iz Diznijeve produkcije.

NAJVEĆI PROMAŠAJI! SKUPI FILMOVI KOJI SU DOŽIVELI KRAH: Nekada ni čuveni reditelj i slavni glumci nisu dovoljni

Foto: Printscreen

Ponekad ni sjajna glumačka ekipa ni renomirani reditelj, pa čak ni dobra scenografija, nisu dovoljni da film postigne uspeh.

Ponekad je neuspeh filmova posledica loših marketinških kampanja, kao što je bio slučaj s gotičkom romantičnom dramom "Krimson pik", koja je reklamirana kao horor film, nekada je krivac problematična produkcija, kao u filmu "Vrata raja" iz 1980, a ponekad filmovi, jednostavno, nemaju sreće.

Renomirani portal Muvi veb (MovieWeb) objavio je kojih pet filmova se smatra najvećim promašajima.

1. "ČUDESNI SVET"

Republika

Foto: Printscreen

Čudesni svet

Ovo je trebalo da bude Diznijev najbolji animirani film 2022, ali većina gledalaca nikada nije čula za njega s obzirom na to da je studio odlučio da ne ulaže previše truda u marketing. To je dovelo do procenjenog gubitka od 197 miliona dolara.

Čudesni svet prati porodicu Klejd, koju čine legendarni istraživači. Nakon što je Jeger Klejd nestao jer je odlučio da sam nastavi misiju, njegov sin istraživač Klejd odlučuje da napusti posao istraživača i postane farmer. Dvadeset pet godina kasnije, istraživač je primoran da ode na daleku ekspediciju da spase planetu, a na putu upoznaje nestalog oca. 

2. "TRINAESTI RATNIK"

Republika

Foto: Printscreen

Trinaesti ratnik

Avanturistički film "Trinaesti ratnik" iz 1999, inspirisan putovanjima arapskog putopisca Ahmada ibn Fadlana i epom o Beovulfu, nije uspeo da spase ni Antonio Banderas, koji je igrao glavnu ulogu. Film je imao problema u produkciji, zbog čega se budžet od 85 miliona dolara povećao na 160 miliona dolara. Na kraju, gubitak je iznosio oko 112 miliona dolara.

3. "FLEŠ"

Republika

Foto: Printscreen

Fleš

Veruje se da je ovaj film o superherojima "Fleš" ostvario gubitak od 200 miliona dolara na blagajnama, što ga čini jednim od najvećih promašaja svih vremena. Film je u bioskopima prihodovao 270 miliona dolara, ali su troškovi produkcije i marketinške kampanje bili vrtoglavi i to su daleko prevazišli.

4. "USAMLJENI RENDŽER"

Republika

Foto: Printscreen

Usamljeni rendžer

Akcioni vestern reditelja Gorea Verbinskog je od samog početka imao probleme, što je na kraju dovelo do ogromnih finansijskih gubitaka za Dizni, koji su se kretali između 186 miliona i 221 milion dolara. Film prikazuje izmišljenog teksaskog rendžera Džona Rida (Armi Hamer), koji sa svojim prijateljem Tontom (Džoni Dep) pokušava da se bori protiv kriminalaca Divljeg zapada.

5. "DŽON KARTER"

Republika

Foto: Printscreen

Džon Karter

Budžet Diznijevog naučnofantastičnog akcionog filma iz 2012. bio je skoro 350 miliona dolara, što ga čini jednim od najskupljih filmova svih vremena. Reč je o adaptacija romana "Princeza sa Marsa", koji je napisao Edgar Rajs Barouz. Film je izgubio 133 miliona dolara, zbog čega je tadašnji šef studija Rič Ros bio primoran da podnese ostavku.

Kod nas bi prvi na listi bio Dragojevićev film

I u našoj kinematografiji duga je lista promašaja. Ako bi se birao najveći, za gubitnika broj jedan u nekoliko anketa proglašavan je megaprojekat Srđana Dragojevića "Sveti Georgije ubiva aždahu", koji je apsolutno neslavno prošao i kod kritičara i kod publike iako je imao, za naše uslove, ogroman budžet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading