Čuveni dani Bate Stojkovića okupili ljubitelje filma u Vrnjačkoj Banji!

Autor:

Zabava

12.08.2023

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao i svake godine u ovo vreme, u parku sećanja u Vrnjačkoj Banji održavaju se Dani Bate Stojkovića.

Čuveni dani Bate Stojkovića okupili ljubitelje filma u Vrnjačkoj Banji!

Foto: Printscreen/YouTube

Pod nazivom ''Sećanje na velikane srpskog glumišta'', u Vrnjačkoj Banji je održana centralna manifestacija Dani Bate Stojkovića, posvećena legendarnom glumcu koji je, osim na velikom i malom ekranu i na pozorišnim daskama, ostavio neizbrisiv trag i među Vrnjačanima.

Naime, na rođendan velikana domaćeg glumišta u Banji, koju je rado posećivao sa suprugom Olgom, organizuje se manifestacija u njegovu čast. Idejni tvorac i organizator manifestacije Dani Bate Stojkovića, naturščik Nikola Džamić, koji je s Batom bio i veliki prijatelj, u razgovoru za Srpski telegraf evocira uspomene na barda srpskog glumišta za kojeg kaže da je bio običan i skroman čovek, te da je živeo dosta povučeno.

- Nikada se u našem društvu nije ponašao kao glumac, kao velikan, a to je stvarno bio. Skenerski je znao da prepozna čoveka. Za onog koji mu se ne bi dopao odmah nam je govorio da takvog čoveka ne želi za svojim stolom - priča Nikola i nastavlja:

Foto: Printscreen/YouTube

Održani Dani Bate Stojkovića

- Voleo je da sluša kako se konobari udvaraju gospođama u kafani. Takve priče su mu bile najinteresantnije. U kafani je strašno voleo muzičku preciznost. Dirigovao bi sve vreme muzičarima dok sviraju i tako do jutra. Ako neko falšira, on bi ga popravio i nije davao nikom da za stolom zapeva ako nije umeo. Pio je isključivo špricer s rozeom. Na Goču smo često kuvali pasulj i jeli gočki sir i kajmak i ništa više od toga on ne bi tražio. Znao je konobarima da ostavi novac pre ostalih da ne bi neko od nas platio račun. Bio je veliki čovek.

Kulturna manifestacija pod sloganom "Sećanje na velikane srpske glumce" propraćena je nizom pozorišnih predstava, glumačkih susreta, književnih večeri, koncerata, a sve sa ciljem evociranja i čuvanja uspomene na Batu Stojkovića. U Banji je ovim povodom postavljena mobilna filmska scena s replikom autobusa iz filma "Ko to tamo peva", a mladi glumci s akademije angažovani su da govore o doživljajima s Batom u banjskoj kafani.

Nakon ove manifestacije večeras sledi i otvaranje 47. festivala filmskog scenarija na Amfiteatru Danilo Bata Stojković, koji će trajati do 18. avgusta, kada se festival zatvara.

U parku sećanja drveće za velikane

U parku je, ranijih godina, u znak sećanja zasađeno drveće za bardove srpskog glumišta Batu Stojkovića, Dragana Nikolića, Milenu Dravić, Marinka Madžgalja, Marka Nikolića, Batu Živojinovića, Voju Mirića, Petra Kralja, Pavla Vujisića, Miodraga Petrovića Čkalju, Zorana Radmilovića, Ljubišu Samardžića, Nebojšu Glogovca i Milorada Mandića Mandu.

Foto: Printscreen/YouTube

Održani Dani Bate Stojkovića, Vrnjačka Banja

Spomen-soba na letnjoj pozornici

Inače, u znak sećanja na velikana srpskog glumišta Danila Batu Stojkovića u Vrnjačkoj Banji postavljena je i Memorijalna radna soba. Tako je javnosti postao dostupan najvredniji deo njegovih ličnih stvari. Spomen-soba na Vrnjačkoj letnjoj pozornici simbolizuje veze legendarnog glumca i najpoznatije srpske banje, a ona se i dalje popunjava stvarima koje Banja dobija od Batinih naslednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading