SENZACIONALNO OTKRIĆE SRPSKIH ARHEOLOGA! Rimski "Titanik" pronađen kod Viminacijuma

Autor:

Zabava

28.07.2023

15:16 >> 15:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ostaci nasukanog broda, prema opštim dimenzijama, odgovara ratnim plovilima korišćenim od 11. do 17. veka.

SENZACIONALNO OTKRIĆE SRPSKIH ARHEOLOGA! Rimski "Titanik" pronađen kod Viminacijuma

Foto: Foto Tanjug/Arheološki institut

Dobro očuvani ostaci nasukanog broda ravnog dna, kakav su Rimljani koristili kao desantni ratni brod i kao baržu za prevoz tereta, pronađeni su na tri kilometra od prostora antičkog Viminacijuma, tokom iskopavanja jalovine. Ovo senzacionalno otkriće srpskih arheologa usledilo je na približno istom mestu tri godine nakon pronalaska ostataka broda i čamca, koji datiraju iz perioda od prvog veka pre nove ere do 17. veka nove ere, i svedoči o kontinuitetu života i civilizacija na našem prostoru!

Najpre je točak rudarskog bagera "Glodar 5" zagrebao ispod površine zemlje i na dubini od osam metara naišao na ostatke nepoznatog objekta, napravljenog od pravilno ređanih dasaka. Mašina je odmah zaustavljena, a na teren su izašli arheolozi iz arheloškog parka Viminacijum. Posle dva dana vrednog rada ostaci olupine u potpunosti su iskopani i pred očima srpskih naučnika pojavio se drevni rimski "Titanik".

Republika

Foto: Foto Tanjug/Arheološki institut

 

Arheolozi Saša Redžić, Nemanja Mrđić, Mladen Jovičić, Petar Kojadinović i Kristina Živković, koji su se našli na licu mesta, odmah su pretpostavili da je reč o ostacima drevnog nasukanog broda, čime se nastavlja priča o misterioznoj viminacijumskoj floti. Oni su ustanovili da je brod dužine 13 metara i širine 3,5 metra, kao i da podseća na one koji su kod nas korišćeni od 11. do 17. veka.

- Ovakve brodove su koristile sve zaraćene strane na Dunavu. Po opštim dimenzijama, brod se uklapa u dimenzije rimskih brodova. Takvi brodovi su posvedočeni i na Trajanom stubu u Rimu, koji opisuje Trajanove ratove sa Dačanima počekom drugog veka - navodi se u saopštenju Arheološkog instituta.

Arheolozi su zatim počeli da uklanjaju slojeve gline, peska i treseta kojim je brod bio zatrpan. Naišli su na mokre daske, ispod kojih se krila očuvana krma sa središnjim delom broda, dok je pramac oštećen usled rada bagera, pa se pretpostavlja da je lađa bila dugačka više od 20 metara.

Republika

Foto: Foto Tanjug/Arheološki institut

 

U narednim danima predstoji izrada čelične konstrukcije, s kojom će brod u celini biti prenet u arheološki park Viminacijum na dalju konzervaciju i kasnije prezentaciju. S brodovima koji su do sada nađeni na Vimacijumu stajemo u red s najvećim muzejima za brodove u Nemačkoj i Francuskoj, što će nam omogućiti da imamo jedinstveni muzej na ovim prostorima.

Karakteristike broda

* dužina 13 metara
* širina 3,5 metra
* korišćen u periodu od 11. do 17. veka
* krma očuvana, pramac oštećen
* veruje se da je prvobitna dimenzija bila 20 metara
* pronađen na dubini od osam metara
* iskopavanje trajalo dva dana

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading