AMERI KASKAJU ZA NAMA VIŠE OD POLA VEKA: Srbi prvi snimili film o Openhajmeru!

Autor:

Zabava

25.07.2023

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Televizija Beograd 1970. napravila svoju verziju priče o čuvenom tvorcu atomske bombe.

AMERI KASKAJU ZA NAMA VIŠE OD POLA VEKA: Srbi prvi snimili film o Openhajmeru!

Foto: Foto CUniversal Pictures. All Rights Reserved

Dok novi film "Openhajmer", u režiji Kristofera Nolana, puni bioskopske dvorane širom sveta, Srbi se ponose činjenicom da su priču o čuvenom tvorcu atomske bombe snimili čak više od pola veka pre Amerikanaca. Davne 1970. na televiziji Beograd osvanuo je film "Slučaj Openhajmer" o slavnom fizičaru, a u srpskoj verziji filma lik Roberta Openhajmera dočarao je Branko Pleša.

Republika

Foto: youtube.com/printskrin

 

Crnobelu dokudramu o životu slavnog naučnika i njegovom suđenju nakon Drugog svetskog rata režirao je Arsenije Jovanović, po scenariju nemačkog pisca Rajnarda Kipharda. Američki fizičar Robert Openhajmer je bio na čelu istraživačkog rada za proizvodnju atomske bombe, a s tog položaja je smenjen 1953. zbog neslaganja s američkom atomskom komisijom u pogledu izrade hidrogenske bombe.

Republika

Foto: youtube.com/printskrin

 

Do nesuglasica je došlo kad je shvatio da bomba nije pravljenja za zavšetak rata, već za početak nekih novih sukoba i dominaciju moći. Istraga koja se protiv njega vodila za vreme senatora Makartija povezivala ga je s mnogim ljudima koji su bili deo komunističke partije iako on sam nikad nije bio njen deo, već mu je filozofija delimično bila bliska. Ipak, kroz tu istragu su isplivale i velike moralne i psihološke dileme na koje su nailazili naučnici te epohe.

Republika

Foto: youtube.com/printskrin

 

Baš kao u Nolanovom filmu, i kod Jovanovića sam proces suđenja predstavlja važan segment celokupne radnje, a iako dva ostvarenja dele decenije, mnoge sličnosti su očigledne. Dok je Branko Pleša, poput Kilijana Marfija, na dramatičan način izneo sve moralne dileme poznatog fizičara, u "Openhajmeru" iz 2023. mogu se videti skoro identične scene. Američki glumac se na isti način ponaša u sudnici kao Pleša, a oštrom oku ne mogu da promaknu isti kadrovi i poze u oba ostvarenja.

Džejson Klark je nasledio ulogu tužioca, kog je nekada igrao Petar Banićević, a iste uloge dele i Predrag Tasovac i Toni Goldvin, Stojan Dečermić i Kejsi Aflek, Marko Todorović i Beni Safdi, kao i Rade Marković i Dejvid Krumholc.

Zarada obara rekorde

Republika

Foto: Foto CUniversal Pictures. All Rights Reserved

 

Filmska priča o kontroverznom naučniku koji je promenio tok istorije obara rekorde gledanosti u bioskopima. Novi "Openhajmer" pobrao je simpatije publike, a za samo pet dana prikazivanja na velikom platnu pogledalo ga je više od 28.000 ljudi samo u Srbiji. Tako je prihod od skoro 20 miliona dinara ostvaren samo u našim bioskopima.
Korisnici sajta IMDB film su ocenili visokom prosečnom ocenom 8,8 od najviše desetke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading