ĐORĐU KADIJEVIĆU POČASNA NAGRADA: Filmski festival Sofest od 3. do 8. jula u Sopotu

Autor:

Zabava

27.06.2023

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klasik strave "Leptirica", koji je Kadijević snimio pre 50 godina, imaće počasnu projekciju 7. jula, kada će filmu biti posvećen i festivalski panel.

ĐORĐU KADIJEVIĆU POČASNA NAGRADA: Filmski festival Sofest od 3. do 8. jula u Sopotu

Foto: ATA Images

Pod sloganom "U sjaju ordena - za film i slobodu" od 3. do 8. jula biće održan filmski festival Sofest u Sopotu, a počasna nagrada Statueta slobode biće uručena slavnom reditelju Đorđu Kadijeviću, tvorcu čuvene "Leptirice".

Na 51. Sofestu u Centru za kulturu Sopot biće prikazano 37 ostvarenja, od čega 21 u takmičarskom programu, devet kratkih animiranih filmova "Zastava filma", kao i pet naslova za decu, najavio je umetnički direktor Aleksandar Avramović.

- Nastavljamo po modelu nacionalnog festivala, na kome ćemo u takmičarskoj konkurenciji prikazati 21 film, među kojima su tri ostvarena u manjinskoj koprodukciji sa producentima iz država bivše Jugoslavije - naglasio je Avramović.

Republika

Foto: Foto GFC

Film "Vera" otvara festival u Sopotu

U programu Sofesta su "Munje opet!", "Sveta Petka - Krst u pustinji", "Indigo kristal", "Usta puna zemlje", "Troje", "Ovuda će proći put", "Tragovi", "Praznik rada", "Probudi me" i drugi naslovi, a o nagradama će odlučivati stručni žiri - rediteljka Ana Marija Rosi, glumica Mihaela Stamenković i pop kompozitor Rade Radivojević.

Festival otvara projekcija filma "Vera", a iste večeri Kadijeviću će biti uručena nagrada za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

- Kadijević je utemeljivač srpskog i jugoslovenskog filma fantastike i reditelj jedne od naših najboljih serija "Vuk Karadžić" - podsetio je Avramović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading