BELDOKS OTPOČEO MINUTOM ĆUTANJA: U Beogradu se održava 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma

Autor:

Zabava

11.05.2023

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 100 dokumentaraca biće prikazano do 17. maja, kada će festival zatvoriti film "Gru tu je" o poznatom srpskom reperu.

BELDOKS OTPOČEO MINUTOM ĆUTANJA: U Beogradu se održava 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma

Foto: Vidoje Manojlović

Projekcijom filma ''Još jedno proleće'' Mladena Kovačevića, u Velikoj sali Doma omladine Beograda, sinoć je otvoren 16. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks. Festival je počeo minutom ćutanja za stradale u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca.

Prisutnima se kratko obratio selektor festivala Igor Stanojević, a potpom su se, pre same projekcije filma, poklonili publici članovi organizacije festivala, držeći se za ruke.

Festival je otvorio film „Još jedno proleće" Mladena Kovačevića. Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je i sam prisustvovao otvaranju festivala i beogradskoj premijeri filma.

Republika

Foto: Vidoje Manojlović

 

- "Još jedno proleće" je film o  jugoslovenskoj epidemiji variole vere 1972. godine, nastao tokom pandemije KOVID i u tom smislu inspiracija za film je očigledna - kaže autor filma, Mladen Kovačević i dodaje:

- Film je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima, a prikazan je na nekoliko bitnih festivala posle toga. Reakcije publike su takve da publika nigde nije ravnodušna. Prizori u ovom filmu su zastrašujući, priča je potresna i naravno da iskustvo pandemije intezivira doživljaj ovog filma. Neki ovaj film vide kao priču o nadi i o jedinstvu, a neki kao zastrašujuće upozorenje. Na neki način i jedni i drugi su u pravu - zaključuje Kovačević, čiji će film biti prikazan i večeras u 21.30 u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Publiku večeras očekuje još nekoliko domaćih premijera: u Domu omladine Beograda biće prikazana tri kratkometražna filma, s početkom od 19.30 - ''Lopte'', ''A istok reka teče' i ''Na kraju puta''. Sva tri filma su deo Srpskog takmičarskog programa.

Republika

Foto: Vidoje Manojlović

 

Tokom narednih sedam dana biće prikazano više od 100 filmova. Beldoks se ove godine, pored Doma omladine Beograda održava još i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx Ušće, Art bioskopu Kolarac i Centru za kulturu ''Vlada Divljan''.

Dodela nagrada u planirana je za 16.maj u Jugoslovenskoj kinoteci, a 17. maja festival će zatvoriti dokumentarac "Gru tu je" o poznatom srpskom reperu Daliboru Andonovu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading