PRED SMRT PIO ŠPRICER I NA ŽIVOT GLEDAO SA SMEŠNIJE STRANE! Zoran Radmilović bi danas napunio 90 godina, KOLEGE SE PRISETILE VELIKOG GLUMCA!

Autor:

Zabava

11.05.2023

15:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj neprevaziđeni majstor improvizacije proživeo je mnogo, o čemu svedoči i dokumentarni film "Glumčina".

PRED SMRT PIO ŠPRICER I NA ŽIVOT GLEDAO SA SMEŠNIJE STRANE! Zoran Radmilović bi danas napunio 90 godina, KOLEGE SE PRISETILE VELIKOG GLUMCA!

Foto: youtube.com/printscreen

Tog 11. maja 1933, kada se začuo prvi plač malog Zorana Radmilovića, niko u Zaječaru nije slutio da će u ovom gradu na istoku Srbije stasavati jedan od najboljih srpskih i jugoslovenskih glumaca. Radmilović je ostao upamćen po ulogama u filmovima "Maratonci trče počasni krug", "Majstori, majstori", "Majstorska radionica", "Radovan Treći" i "Kralj Ibi", ali i kao čovek čiji se brk uvek smešio.

- Pokušavam da gledam život sa smešnije strane. Čini mi se da bi tako trebalo. Preporučio bih svim ljudima da pokušaju tako da žive - govorio je bard našeg glumišta, koji je odigrao 104 uloge.

Glumčeva ćerka Ana Radmilović (1974-2017), opisujući odnos s ocem u knjizi "Kad je svet imao brkove", istakla je da je Zoran živeo u doba kada su svi junaci ovog romana imali šta da kažu i urade, te da je ovaj svet "odavno ćosav i vrlo rado se seća brkova".

Smrt dočekao kao Radovan Treći

Ulogu čuvenog Radovana Trećeg u istoimenoj predstavi dramski pisac Dušan Kovačević napisao je baš za Radmilovića, a poslednji 299. put je odigrao mesec dana pred smrt. Kovačević je svojevremeno ispričao da je Zoran bio tvrdoglav, kao svaki Srbin, te da zbog toga nije doživeo 300. jubilarno izvođenje.

Republika

Foto: ST/D. KADIĆ

 

- Njegova smrt je mogla da se spreči, samo da se on nije stideo svoje bolesti. Umro je od raka debelog creva, a da se na vreme lečio, preživeo bi - rekao je pisac i otkrio da ga je zajedno s Batom Stojkovićem posetio u bolnici samo dve nedelje pred smrt.

- Rekao nam je da mu od svih lekova koje pije najviše prija špricer od boze, piće njegovog detinjstva.

Preminuo je 21. jula 1985. i njegova urna se nalazi u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Kako je jednom ispričala Radmilovićeva naslednica Ana, Zoran je izdahnuo na rukama supruge Dine, koju je neizmerno voleo.

Nežan čovek i namrgođeni mizantrop

Republika

Foto: ST/N. MANDIĆ

 

Glumac Milan Caci Mihailović posvetio je knjigu "Čarobnjak Radmilović" svom kolegi za kog kaže da je bio nežan, topao čovek.

- Često je bio malo i namrgođen, teže se komuniciralo dok se ne odigra predstava - rekao je Caci, dok čuvena Mira Banjac kaže da je on bio njen najdraži partner s filma, pozornice i televizije:

- Privatno je bio mizantrop. Veoma povučen, nije hteo da rasipa taj svoj duh, verovatno je sve to čuvao za scenu, koja mu je značila ceo život.

Seka: Nije bio dovoljno cenjen

Čuvena Seka Sablić ispričala je da Radmilović nije uvek bio tako cenjen u svom pozorištu Atelje 212 i da je elita domaćeg glumišta govorila da je jeftin.

- Ali kad je pridobio publiku, koja je dolazila na njegove predstave kao na žurke, niko mu više ništa nije mogao - istakla je glumica.

Republika

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Nezaboravni citati

- Ja sam dobar čovek. Čak i kad nekog oteram u pi*ku materinu, pitam se da li je dobro i bezbedno stigao
- Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je tako kad si glup
- Ako ne predate pare, ode kuća! Zapaliću je! (Bili Piton, "Maratonci trče počasni krug")
- Namrčilo se nebo od Zemuna ko da će go*na da padaju! ("Radovan Treći")

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading