GRU, UVEK BIĆEŠ TU! Dokumentarac o "tati" repa premijerno na Beldoksu!

Autor:

Zabava

09.05.2023

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle ovog filma mnogi će se zapitati da li je Gru u jednom životu proživeo 50 života, kažu autori Bojan Vinulović i Rene Miškolci.

GRU, UVEK BIĆEŠ TU! Dokumentarac o "tati" repa premijerno na Beldoksu!

Foto: Aleksa Kujučev

Pre nego što padne zavesa na 16. izdanje festivala Beldoks, dokumentarac o začetniku srpskog repa Daliboru Andonovu "Gru tu je" premijerno će 17. maja u Domu omladine Beograda biti prikazan publici. Režiju emotivne priče o životu i radu tragično nastradalog muzičara potpisuju Bojan Vinulović i Rene Miškolci, koji ističu da su film napravili iz čistog entuzijazma.

- Sve što ćete videti obuhvatiće biografiju, ali i celu jednu eru muzike, priču o duhu Beograda, rađanju rep kulture i razgranavanju scene, koja je u najtežim vremenima mogla da parira mnogima na svetskom nivou po izrazu, zvuku i porukama koje se šalju. Ceo film je zapravo i jedan "adrenalin džanki", posle kog će se mnogi zapitati da li je Gru u jednom životu proživeo 50 života, s obzirom na to da je stigao da, uz rep, bude i među začetnicima brojnih ekstremnih sportova u Srbiji - ističu autori.

NAJPOZITIVNIJI LIK NA HIP-HOP SCENI

Republika

Foto: AFP/Ivan Dobričić

 

Mnogi nepoznati detalji iz života Grua prikazani su kroz arhivske snimke, ekskluzivne intervjue i svedočenja reperovih prijatelja i saradnika, a zanimljivo je da je dokumentarac nastao po ideji autora, koji ga, zapravo, nisu lično poznavali.

- Smatrali smo da je u potpunosti zaslužio ovako nešto i da je pravi trenutak za to, kao i da je njegova muzika ili muzika devedesetih često pogrešno interpretirana, etiketirana ili nedovoljno cenjena. Gru je dovoljno zanimljiv lik, ali nismo ni slutili da ćemo se kroz sve razgovore sa sagovornicima osećati kao da smo ga poznavali. Poseban je utisak što su apsolutno svi saglasni o tome da se radi o najpozitivnijem liku kog su poznavali i njegov vedar duh i provejava kroz ceo film - kažu autori i dodaju:

- Mnogima je pomogao da se probiju na sceni u doba kad je to bilo najteže, etablirao je pravac i pokazao da se mnogo toga može uraditi i bez mulja, prozivki, medijskih ratova i intriga, mnogi o njemu nisu pričali u prošlom vremenu, već u prezentu, samo potvrđujući naslov filma i njegove reči iz pesme "Stara škola, nova škola" - Gru tu je.

VOLEO EKSTREMNE SPORTOVE, FANATIČNO PRATIO KOŠARKU

Republika

Foto: instagram.com/Dalibor Andonov Gru

 

Upravo ta pozitivnost i ljubav, kao glavni začin ovog dokumentarca, vozila ih je da naprave priču o životu i radu repera, koja će poslati bitne poruke, aktuelne u današnjem vremenu. Osim toga da je bio vešt u bacanju rima, publika će Grua upoznati i kao čoveka ovenčanog mnogim profesionalnim uspesima i u ekstremnim sportovima. U sat i po vremena stale su razne anegdote.

- Film je dokumentarni rolerkoster i omaž čoveku koji je obeležio jednu eru. Verujemo da će ovaj film zaokružiti priču o Gruu i zacementirati njegov status kao utemeljivača i tate repa. Takođe, posebno mesto u filmu zauzima spona između repa i košarke, odnosno KK Partizana, koji je fanatično pratio. I sami smo se tokom rada na filmu iznenadili kada smo videli kakvi su se VHS snimci pronašli na različitim stranama. Prašina sa njih je obrisana, pronašli su svoj put do digitalizacije i to je zapravo bio završni deo slagalice o Gruu - kažu Bojan i Rene.

TRAGIČNO NASTRADAO

Dalibor Andonov Gru poginuo je 9. septembra 2019. u Zemunu nakon što je prilikom vožnje kajta upao u vodu.

Snimljeno više od 10 sati materijala

Oko 55 sagovornika svojim pričama o Gruu dalo je doprinos nastanku filma "Gru tu je", a među njima su reperi Đus, Ajs Nigrutin, Kiza Robin Hud, kao i pevačica Leontina, odbojkaš Edin Škorić, košarkaški trener Duško Vujošević, košarkaš Bogdan Bogdanović, novinar Slobodan Šarenac...

- Gru je bio originalan i iskreno je repovao o stvarima. Postao je prava rep zvezda i motivisao je druge da počnu da repuju. Njegovi saradnici su ispričali razne lude priče. Izdvojio bih jednu o snimanju spota u Zemunu, devedesetih godina, kada su ukrali automobil tokom snimanja - rekao je Rene i dodao da je snimljeno više od 10 sati materijala.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Grutuje (@grutuje)

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading