Otvoreno REKONSTRUISANO pozorište DADOV: Večeras predstava "Izbiračica"

Autor:

Zabava

15.03.2023

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je istakla da je ovo "poseban dan za kulturu Beograda".

Otvoreno REKONSTRUISANO pozorište DADOV: Večeras predstava "Izbiračica"

Foto: Beoinfo

Rekonstruisana zgrada Omladinskog pozorita Dadov danas je svečano otvorena, a u tehnički savremeno opremljenoj dvorani večeras će biti izvedena prva predstava "Izbiračica".

Obraćajući se zvanicama u ispunjenoj dvorani Dadova, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je istakla da je ovo "poseban dan za kulturu Beograda". Ona je podsetila da je uloženo 220 miloiona dinara u rekonstrukciju "pozorište koje je simbol Beograda".

Prema njenim rečima, Dadov je, od osnivanja 1958. godine, dao priliku mnogim glumcima, i sada treba da radi na afrimaciji i edukaciji novih talenata.

Reditelj i član Upravnog odbora Darijan Mihajlović se prisetio da je pre 30 godina stupio na scenu Dadova, i podsetio je na reči teatrologa Jovana Ćirilova (1931-2014) da je Dadov bio "stub repertora svakog beogradskog pozorišta".
Republika

Foto: Beoinfo

 

Među zvanicama svečanosti bila je prisutna jedna od glumica nekadašnje "Izbiračice" Svetlana Ceca Bojković, kao i brojne druge ličnosti iz kulturnog života poput glumaca Tihomora Stanića, Ivana Jeftića i muzičara Braće Teofilović.
"Pitali su me ko je sve bio u Dadovu? Lakše bi mi bilo da kažem ko nije bio", istakao je Mihajlović, koji je podsetio da su osnivači pozorišta bili Mihajlo Tošić, Zoran Ratković, Jovan Ristić i Momčilo Baljak.

Istakavši da je teško reći ko nije pomogao rekonstrukciju, Mihajlović je pomenuo Grad Beograd, državu Srbiju, Beograđane, publiku, roditelje i "sve koji su zdušno čekali novi Dadov". Na svečenosti je prikazan kratki dokumentarni film o istorijatu pozorišta "Tamo gde snovi počinju", predstavljene su tehničke mogućnosti sale, a na njenom ulazu je postavljena izložba fotografija Predraga Mitića "Nekad i sad" o toku rekonstrukcije 2022. i 2023. godine.

Republika

Foto: Beoinfo

 

Kako je najavljeno, 264. premijera Dadova, komedija "Izbiračica", po tekstu Koste Trifkovića (1843-1875) i u režiji Mihajlovića, biće izvedena na sceni pozorišta večeras u 20:00 povodom 65 godina postojanja i svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade.
"Izbiračica" je prvi put postavljena u Dadovu 1965. godine, a u novoj verziji predstave igraju, sa alternacijama, Mia Marinković, Sara Vuksanović, Andrija Žuža, Mateja Mergl, Nikola Brun, Nemanja Stefanović, Mihajlo Gajić, Anastasija Halas i drugi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading