Otvoreno REKONSTRUISANO pozorište DADOV: Večeras predstava "Izbiračica"

Autor:

Zabava

15.03.2023

16:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je istakla da je ovo "poseban dan za kulturu Beograda".

Otvoreno REKONSTRUISANO pozorište DADOV: Večeras predstava "Izbiračica"

Foto: Beoinfo

Rekonstruisana zgrada Omladinskog pozorita Dadov danas je svečano otvorena, a u tehnički savremeno opremljenoj dvorani večeras će biti izvedena prva predstava "Izbiračica".

Obraćajući se zvanicama u ispunjenoj dvorani Dadova, gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je istakla da je ovo "poseban dan za kulturu Beograda". Ona je podsetila da je uloženo 220 miloiona dinara u rekonstrukciju "pozorište koje je simbol Beograda".

Prema njenim rečima, Dadov je, od osnivanja 1958. godine, dao priliku mnogim glumcima, i sada treba da radi na afrimaciji i edukaciji novih talenata.

Reditelj i član Upravnog odbora Darijan Mihajlović se prisetio da je pre 30 godina stupio na scenu Dadova, i podsetio je na reči teatrologa Jovana Ćirilova (1931-2014) da je Dadov bio "stub repertora svakog beogradskog pozorišta".

Foto: Beoinfo

 

Među zvanicama svečanosti bila je prisutna jedna od glumica nekadašnje "Izbiračice" Svetlana Ceca Bojković, kao i brojne druge ličnosti iz kulturnog života poput glumaca Tihomora Stanića, Ivana Jeftića i muzičara Braće Teofilović.
"Pitali su me ko je sve bio u Dadovu? Lakše bi mi bilo da kažem ko nije bio", istakao je Mihajlović, koji je podsetio da su osnivači pozorišta bili Mihajlo Tošić, Zoran Ratković, Jovan Ristić i Momčilo Baljak.

Istakavši da je teško reći ko nije pomogao rekonstrukciju, Mihajlović je pomenuo Grad Beograd, državu Srbiju, Beograđane, publiku, roditelje i "sve koji su zdušno čekali novi Dadov". Na svečenosti je prikazan kratki dokumentarni film o istorijatu pozorišta "Tamo gde snovi počinju", predstavljene su tehničke mogućnosti sale, a na njenom ulazu je postavljena izložba fotografija Predraga Mitića "Nekad i sad" o toku rekonstrukcije 2022. i 2023. godine.

Foto: Beoinfo

 

Kako je najavljeno, 264. premijera Dadova, komedija "Izbiračica", po tekstu Koste Trifkovića (1843-1875) i u režiji Mihajlovića, biće izvedena na sceni pozorišta večeras u 20:00 povodom 65 godina postojanja i svečanog otvaranja rekonstruisane zgrade.
"Izbiračica" je prvi put postavljena u Dadovu 1965. godine, a u novoj verziji predstave igraju, sa alternacijama, Mia Marinković, Sara Vuksanović, Andrija Žuža, Mateja Mergl, Nikola Brun, Nemanja Stefanović, Mihajlo Gajić, Anastasija Halas i drugi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading