BILA JE NAJSTARIJA GLUMICA NA SVETU! Bogata karijera Branke Veselinović: Osvajala brojne nagrade, posebno se anagažovala u HUMANITARNIM PRIREDBAMA ZA DECU!

Autor:

Zabava

08.02.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ona i njen suprug osnovali su fond Branke i Mlađe Veselinović.

BILA JE NAJSTARIJA GLUMICA NA SVETU! Bogata karijera Branke Veselinović: Osvajala brojne nagrade, posebno se anagažovala u HUMANITARNIM PRIREDBAMA ZA DECU!

Foto: ST/N. MANDIĆ

Branka Veselinović (devojačko Ćosić) rođena je u Starom Bečeju 16. septembra 1918. godine.

Bila je čuvena srpska pozorišna, filmska i televizijska glumica. Govorila je engleski, ruski, nemački, francuski, češki, mađarski i italijanski jezik.

Duže vremena bila je najstarija srpska glumica, a od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti američke glumice Marše Hant  u 104. godini, Branka je bila i najstarija živa glumica na svetu.

Sa svoje 104 godine i 84 godine duge glumačke karijere, glumila je u više od 100 predstava u pozorištu, i više od 50 televizijskih serija i filmova. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad.

Kao veoma mlada udala se za budućeg inženjera šumarstva Andonovića, po čijem prezimenu su je upamtili mnogi stariji Beograđani. Ali nešto kasnije, on je kao američki državljanin, odlučio da se vrati u Ameriku, dok je ona ostala u zemlji, pa su se zbog toga rastali.

Nakon njega udala se za glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića (1915-2012). Venčali su se 30. septembra 1948. godine.

Dobitnik je još mnogih plaketa, nagrada i priznanja za svoj glumački i humanitarni rad, kao što su Orden rada sa zlatnim vencem, Nušićeva nagrada za životno delo, Sterijina nagrada, Vukova nagrada,.Nagrada Mali princ za životno delo, koju dodeljuje Međunarodni festival pozorišta i mnoge druge. Počasni je stanovnik Novog Sada, Beograda i Dečjeg sela, članica Diplomatskog hora žena i dopisni član Srpske razvojne akademije. Od 1980. je ambasador UNICEF-a.

Posebno se angažovala u humanitarnim priredbama za decu, mada nije imala dece.

 Sa suprugom Mlađom je osnovala Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading