Otvoren Etnolodži fest u Etnografskom muzeju ''Kulturna moda'': Ekskluzivna modna revija inspirisana kulturnim nasleđem! (FOTO)

Autor: Jelena Šijan

Zabava

07.10.2022

21:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta deo je projekta "Vratimo poštovanje udruženjima za zaštitu kulturnog nasleđa" i kulturne saradnje Rumunije, Velike Britanije i Republike Srbije.

Otvoren Etnolodži fest u Etnografskom muzeju ''Kulturna moda'': Ekskluzivna modna revija inspirisana kulturnim nasleđem! (FOTO)

Foto: ST/D. KADIĆ

U Etnografskom muzeju sinoć je otvoren šesti Etnolodži fest i u tu čast održana ekskluzivna modna revija pod nazivom "Kulturna moda". Etnolodži fest je međunarodni festival posvećen promociji nematerijalnog kulturnog nasleđa i zaštiti kulturnih identiteta, a ove godine je deo projekta "Give Back Credit to Heritage Communities" - "Vratimo poštovanje udruženjima za zaštitu kulturnog nasleđa" i kulturne saradnje Rumunije, Velike Britanije i Republike Srbije.

Ispred Etnolodži festivala govorili su supruga predsednika republike Tamara Vučić, počasni pokrovitelj i ovogodišnjeg festivala i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, dok je oficijalni program presecanjem crvene vrpce otvorila autorka i organizatorka Etnolodžija Goga Grubješić i koordinatorka projekta Andrea Tanasesku.

Supruga predsednika Vučića istakla je da je kulturno nasleđe, koje danas gledamo s divljenjem i uvažavanjem, nekada bila aktuelna kulturna stvarnost, a trenutna kulturna stvarnost će, koliko sutra, biti prihvaćena i čuvana kao kulturno nasleđe nekog novijeg doba, kao i da će pitanje identiteta biti ključno u budućnosti.

- Kulturno nasleđe temelj je identiteta jednog naroda i potencijal za razvoj - rekla je prva dama.

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre je izjavio da se ova manifestacija održava u slavu kulturnog nasleđa koje nas sve povezuje.

- Očuvanje kulturnog nasleđa u Evropi jedna je od glavnih misija Evropske unije i drago mi je što Srbija učestvuje u tom projektu. Do sada smo u projekat "Kreativna Evropa" uložili 12 miliona evra i drago mi je što mogu da kažem da smo spremni da možemo da povećamo ta sredstva 50 odsto - rekao je Žiofre. On je istakao da Evropska unija ceni doprinos Srbije zajedničkom evropskom identitetu i podsetio da je moto Evropske unije "Ujedinjeni u različitosti".

Na modnoj reviji prikazana je kolekcija Marijane Andrić "Sirogojno Stori baj mi", kolekcija britanskih modnih kreatora koja je sačinjena od stoprocentne škotske vune, i kolekcija modnih kreatora iz Bihora u Rumuniji. Svaka zemlja je imala zadatak da predstavi inspiraciju savremenih dizajnera. Rumuni su izabrali svoju bluzu, Škoti tartan, dok je Srbija dobila fantastičnu priliku da uradi studiju slučaja na čuvenoj priči o Sirogojnu i prikaže kolekciju inspirisanu dizajnom Dobrile Smiljanić.

Inače, ovogodišnja zemlja u fokusu Kraljevina Maroko obeležava i godinu kulture u Srbiji, te su posetioci festivala mogli da uživaju u kreacijama gošće Imane Belmkadem, dizajnerke koja je napravila specijalnu kolekciju za ovu priliku, inspirisanu tradicionalnim motivima magičnog Maroka.

Događaju su prisustvovali i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, kao i članovi diplomatskog kora, ali i srpski džet-set Milka Forcan, Žika i Jelena Zana, Bilja Krstić, Branka Nevistić i mnogi drugi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading