Gaga Antonijević o seriji "ZADARSKA KRISTALNA NOĆ": Srbija će ponovo PLAKATI uz Daru!

Autor:

Zabava

09.08.2022

14:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslednji kadrovi snimljeni su u Risnu i prikazuju dirljiv susret Dare i Bude.

Gaga Antonijević o seriji "ZADARSKA KRISTALNA NOĆ": Srbija će ponovo PLAKATI uz Daru!

Foto: Printscreen

Potresna priča o monstruoznim ustaškim zločinima nad više od 700.000 Srba, Jevreja i Roma, u logoru smrti Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata sa velikog platna seli se na male ekrane.

Republika

Foto: Printscreen

Film ''Dara iz Jasenovca''

Reditelj filma "Dara iz Jasenovca" Predrag Gaga Antonijević otkrio je detalje o predstojećoj seriji "Zadarska kristalna noć" u kojoj će u pet epizoda biti spakovana tragična sudbina Dare i Bude, sestre i brata koji su preživeli stravične zločine u logoru smrti. Baš na tom mestu gde su mnogi Srbi prolili krv putevi su im se razdvojili, a onda 50 godina kasnije ponovo ukrstili.

Poslednji kadrovi svojevrsnog nastavka "Dare iz Jasenovca", serije "Zadarska kristalna noć", snimljeni su u Risnu u Crnoj Gori budući da ovaj ambijent neverovatno podseća na Zadar.

Republika

Foto: ST/P. DIVAC

Predrag Gaga Antonijević

- Mislio sam da će mi snimanje serije lakše pasti jer sam se borio sa bolom i tugom tokom rada na filmu. Međutim, nesrećna sudbina srpskog naroda posle Jasenovca me je takođe veoma pogodila - priča Antonijević i dodaje da je veoma važno što je snimljen nastavak priče.

Reditelj ističe da su scene iz filma "Dara iz Jasenovca" potresle mnoge koji su ga gledali u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, ali i širom sveta i siguran je da će i serija probuditi u gledaocima iste emocije. Tokom snimanja, kako priznaje, mnogobrojna ekipa borila se sa suzama.

- Cela Srbija ponovo će plakati kada bude gledala seriju "Dara iz Jasenovca". Po napuštanju logora Dara i Budo su razdvojeni, a dečaka su usvojili Hrvati. Odrastao je, postao otac, ne znajući da je zapravo Srbin. Najemotivnija scena u seriji je susret Dare i Bude, kada se grle i plaču. Ma, svi na setu smo zaplakali koliko je to bilo potresno. Dotakla me je i scena u kojoj Budo, posle susreta sa sestrom, objašnjava svom sinu, koji je krenuo da pali srpske kuće u Zadru, da je zapravo Srbin. Uz sjajne glumce, predvođene Mirom Karanović i Markom Gverom, uspeli smo da dočaramo strah i nadanje koji su pratili sudbinu Srba u Hrvatskoj 1991. tokom "Zadarske kristalne noći" - opisuje Antonijević.

Republika

Foto: Prinstkrin/TV Pink

Snima se nastavak filma ''Dara iz Jasenovca''

U razgovoru za naš list reditelj je objasnio da se radnja serija odvija tokom Kristalne noći 1991, gde će se dogoditi emotivan sudbonosan susret sestre i brata, a zatim se kroz sećanja junaka vraćamo scenama iz filma.

Izuzetno mi je stalo da na taj način zaokružim ovu priču - poručuje Antonijević i dodaje da će se i u daljem radu posvetiti nacionalnim temama.
Prikazivanje serije očekuje se sledeće godine.

Ohrabrio i druge autore

Zbog filma "Dara iz Jasenovca", koji je promenio srpsku kinematografiju i na velika vrata vratio projekte o važnim nacionalnim temama, Gaga Antonijević je pretrpeo udarce od Hrvata. Ipak, to ga nije obeshrabrilo u daljem radu, kao ni druge reditelje da se uhvate ukoštac sa velikim temama. Ovih dana sličnu sudbinu doživeo je i Miloš Radunović, reditelj filma i serije "Oluja".  

Republika

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Gaga Antonijević o filmu ''Oluja''

- Čestitam kolegama koji su pravili "Oluju" i jedva čekam da pogledam film. Čestitam im na hrabrosti umetničkoj i onoj ljudskoj. Znalo se da će taj film biti sačekan sa reakcijama iz Hrvatske, kao što se to desilo i sa mojim filmom "Dara iz Jasenovca". Oni uporno prikazuju da je Jasenovac bio vazdušna banja i da je "Oluja" bila vojna akcija, a to što su proterali 250.000 Srba sa ognjišta, to se smatra uspehom hrvatske demokratije - kaže Antonijević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading