PRVI SRPSKI FILM ZA ODRASLE: Naša glumica BRILJIRALA ulogom u AKCIJI sa studentom! (VIDEO)

Autor:

Zabava

18.05.2022

12:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Žanka Stokić u prvom filmu za odrasle sniman 1928. godine!

PRVI SRPSKI FILM ZA ODRASLE: Naša glumica BRILJIRALA ulogom u AKCIJI sa studentom! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen

Prvi film za odrasle je bio nepoznat domaći nemi film "Grešnica bez greha”, režisera i scenariste Koste Novakovića, važi za prvi erotski film ikada napravljen u Srbiji, a koji je sniman 1928. godine u Srbiji, premijera je bila 1930. godine

 Njegov autor, poreklom Čačanin, jedan je od najznačajnijih pionira filma u Srbiji koji su delovali između Prvog i Drugog svetskog rata.

“Grešnica bez greha” je drugi njegov film, pored Kralja Čarlstona, u kom je rešio da snimi i slobodnije scene, koje zbog autocenzure nisu ušle u finalnu verziju.

Čuvena srpska glumica, jedna od najboljih i najvećih umetnica našeg teatra, Žanka Stokić (1884-1947), prvi i jedini put na filmu pojavila se upravo u “Grešnici bez greha”. U epizodnoj ulozi stanodavke bravurozno je ostvarila lik zrele žene koja diskretno pokušava da zavede studenta, svog podstanara.

Glavnu žensku ulogu Kosta Novaković je poverio beogradskoj balerini Sonji Stanisavljević (1908-1988), verenika Nikolu je igrao glumac-amater Ilija Dragić, negativca Lajoša poznati tadašnji i kasniji pozorišni (i filmski) glumac Viktor-Viki Starčić (1901-1980), a Ljubičine roditelje pozorišni glumci Persa Pavlović (1865-1944) i Nikola Gošić (1885-1934).

Film je odlično prihvaćen od gledalaca i filmske kritike. Tadašnja štampa ovaj film komentarisala je kao “najzad jedan uspeli domaći film sa našim glumcima”, odato je priznanje upornom gospodinu Novakoviću, jer je ovo dokaz da se i u Srbiji mogu snimati naši filmovi itd.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading