MUŽ JE VARAO SA ROĐENOM SESTROM, IMALA JE DEČIJU PARALIZU: Ovo je JEZIVA priča slikarke, za koju se sumnja da je izvršila SAMOUBISTVO! (FOTO)

Autor: Anđelija GRUJIĆ

Zabava

13.09.2021

18:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zašto su mi neophodna stopala, kada imam krila da letim?

Republika

Foto: youtube.com/The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

Selma Hajek glumila je Fridu Kalo u filmu "Frida"

Selma Hajek popularna je glumica koja je svoju slavu, ali i status jedno od najseksipilnijih holivudskih glumica, stekla ulogom u filmu "Desperado" u kome je igrala Karolinu. Hajekova je igrala u velikom broju filmova, a posebo je zanimljivo ostavrenje "Frida", koje prati priču jedne od najpoznatijih slikarka svih vremena Fride Kalo. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

Najpopularnija dela Fride Kalo

Frida je napravila neka od najvećih dela meksičkog slikarstva, a definitivno je najveći trag ostavila u oslikavanju autoportreta i mrtve prirode. Drugim temama nije se mnogo bavila te su njena najpoznatija dela: "Autoportret", "Dve Fride", "Autobus", "Dijego i ja" i "Plodovi zemlje".

Frida Kalo rođena je u Meksiku 1907. godine, a njen život obeležile su bolesti i čvrst karakter. Naime, ova žena, koja je ubrzo nakon svog života postala simbol borbe za ženska prava, kao dete se borila sa dečijom paralizom, što je dovelo do toga da joj do kraja života jedna noga ostane kraća. Ona je imala još pet sestara, ali je baš zbog upornosti da je kraća noga ne sputava u životu svom ocu bila mezimica, te joj je otac priuštio školovanje.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

 

Falsifikujući godine svog rođenja upisuje srednju školu, a tamo je upamćena kao rečita devojka koja dosta čita. U savez mladih komunista primljena je kao jedini ženski član, a vođa grupe, Alehandro Gomez Arise bio je njen prvi momak sa kojim se zabavljala tri godine. Međutim, njenu detinju sreću urušava saobraćajna nesreća u kojoj ,17. septembra 1925. godine, su srušeni svi Fridini snovi. Naime ona je sa Alehandrom bila u autobusu kada je došlo do sudara. Dugačka metalna šipka iz autobusa probila je Fridin stomak i izašla na drugu stranu. Kraća noga bila joj je polomljena na jedanaest mesta, a stopalo potpuno smrvljeno, karlica zdrobljena kao i rebra, a kičma polomljena na tri dela. Lekari su sumnjali da li će preživeti, a ako i preživi Frida, nikada neće hodati govorili su oni.

Frida: Stopala šta ćete mi vidi za hodanje, kada imam krila da letim!

Dok se oporavljala od povreda Frida je slikala, i tada je naslikala neke od svojih najpoznatijih slika, a kada se oporavila, shvatila je da mora da počne da radi jer je njena porodica bila u lošijoj finansijskoj situaciji. Ona tako upoznaje Dijega Riveru, tada najpoznatijeg meksičkog slikara, koji joj pomaže da izgradi svoju karijeru kao slikarka. Rivera i Frida brzo se zaljubljuju jedno u drugo, a onda otpočinje i njihova veza, koja brzo biva ovekovečena i brakom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

 

Njen život nakon ulaska u brak sa Riverom, postao je veoma turbolentan. Dijego ju je varao kad god je mogao, a čak je ušao i u vezu sa njenom mlađom sestrom, što je Fridu jako rastužilo. Ipak, kroz šta je prolazila Frida je iznosila samo na svojim slikama, a svoju tugu nikada nije delila sa drugim ljudima. Mračna osećanja ove slikarke počinju da izlaze na videlo kada joj 1953. godine amputiraju nogu, jer je dobila gangrenu, nakon čega ona u više navrata planira samoubistvo. Nikad nije utvrđeno od čega je zaista umrla, neki smatraju da je upala pluća, drugi da je samoubistvo, ali jedno je sigurno, Frida je bila spremna na odlazak, a poslednje reči koje je napisala u svom dnevniku, svakako su potresle mnoge:

- Nadam se da je odlazak radostan i da se više nikada neću vratiti.

Frida Kalo umrla je 13. jula 1954. godine, kada je imala svega 47 godina, a za svoj kratak život  postigla je neverovatne uspehe, te je postala i simbol borbe za prava žena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading