Mirjani Karanović uručen Dobričin prsten: Na sceni sam kraljica!

Autor:

Zabava

21.02.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gluma je to što me je čitavog života držalo, zbog čega danas mogu da kažem i da znam da sam zbog glume postala bolja osoba, kaže glumica

RepublikaFoto: Tanjug/T. DROBNJAK
Mirjana Karanović

Dobričin prsten zasijao je na ruci Mirjane Karanović! Prestižna nagrada za životno delo dramskoj umetnici uručena je pre dve večeri nakon izvođenja predstave "Mamu mu jebem ko je prvi počeo" na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Vidno dirnuta Karanovićeva se zahvalila žiriju na čelu sa književnicom i rediteljkom Vidom Ognjenović, pa podsetila da se već 40 godina bavi pozivom koji joj je pomogao da ostvari san iz detinjstva - da u nečemu bude posebna i dobra.

- Gluma je to što me je čitavog života držalo, zbog čega danas mogu da kažem i da znam da sam zbog glume postala bolja osoba. I to nije samo gluma, to su svi likovi koje sam odigrala, koji su me nečemu naučili, zamislili, negde vodili, a onda i svi ti ljudi sa kojima sam radila, svi moji partneri, reditelji, koji su testirali moju ljudskost i terali me da preispitujem sebe. Svi imamo u sebi tamu i svetlost, s kojima se nije lako boriti - kazala je glumica, 32. laureat nagrade Dobričin prsten Udruženja dramskih umetnika Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/T. DROBNJAK
Mirjana Karanović

Partnera od kog je dobila nauk da uvek mora da bude iskrena i prema partnerima i prema publici Karanovićeva je navela Vojislava Voju Brajovića, s kojim je kao mlada glumica igrala u kultnoj predstavi "Mršćenje šarana" u Zvezdara teatru.

- Tu istinu vama dugujem, za nju se uvek borim. Scena je moje mesto, moj magični prostor. Ovde sam kraljica, a kada izađem dole, nekad budem bez veze, a onda dođem ponovo na scenu i sve to popravim i budem bolja - poručila je Karanovićeva i dodala da ova nagrada jeste za životno delo, ali da smatra da nju čeka još mnogo rada i truda da je opravda i zasluži.

Nagradu Dobričin prsten Miri Karanović uručili prethodni laureati Jasna Đuričić i Predrag Miki Manojlović

Žiri je u obrazloženju naveo da je impozantni glumački opus Mirjane Karanović na sceni, kao i na velikim i malim ekranima, uz desetine domaćih i stranih nagrada i priznanja, odavno nadrastao svako prigodno slovo.

- Nju izdvaja najpre njena neiscrpna raznovrsnost igre, zatim raskošno izražajno bogatstvo. Vazda zaigrana Mirina smelost kreativnog vršljanja po žanrovima, dramskim vrstama i stilu i bez uzmaka siloviti autoritet u osvajanju gledališta - kazala je Vida Ognjenović, predsednica žirija, ističući da je već Mirina prva uloga najavila da se radi o glumici kojoj se mora verovati i čija gluma ide "pravo u oči i srce, s ljubavlju".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
omrznuta

21.02.2020 05:14

trebalo je nagraditi za političko iznajmljivanje glumice .

Deda

21.02.2020 20:21

Za političko angažovanje su je nagradili Bošnjaci u Sarajevu.