Osamnaestoro pisaca odlučilo da više ne učestvuju u izboru najboljeg romana: Na bojkot pozivaju Kusturica, Vuksanović, Kecmanović...

Autor:

Zabava

20.01.2020

04:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uoči proglašenja dobitnika 66. Ninove nagrade za najbolji roman godine, 18 pisaca uputilo je javnosti pismo, u kom iznosi oštru kritiku kompetentnosti žirija, njihovim kriterijumima pri izboru, kao i ideološkoj obojenosti nagrade i romana koji se njome promovišu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Dejan Stojiljković

Tekst "Bojkot Ninove nagrade" potpisali su Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Đorđe Pisarev, Emir Kusturica, Igor Marojević, Laura Barna, Lidija Jelisavčić Ćirić, Ljubica Arsić, Marko Krstić, Milan Ružić, Muharem Bazdulj, Nikola Malović, Sava Damjanov, Slaviša Pavlović, Slobodan Vladušić, Franja Petrinović, kao i akademik Miro Vuksanović i Vladimir Tabašević, kome je za roman "Zabluda Svetog Sebastijana" pripala Ninova nagrada za roman 2018. godine.

- Ova nagrada je u svojim najboljim godinama imala nesporan renome. Ali ta vremena su definitivno prošla. Već preterano dugo i preterano često o ovoj nagradi odlučuju što stručno, što moralno, a najčešće i stručno i moralno nekompetentni ljudi, za koje nije jasno po kom merilu su birani. Od trenutka u kom su nedeljne novine Nin postale vlasništvo jedne inostrane privatne kompanije, taj negativan trend primetno raste, da bi do kulminacije proizvoljnosti došlo ove godine. Bilo bi minimalno korektno da odluku o najboljem romanu srpske književnosti donesu kritičari koji sistematski prate savremeni domaći roman. Međutim, ovogodišnji žiri ne ispunjava čak ni te uslove - ističe se u pomenutom tekstu.

RepublikaFoto: Tanjug
Emir Kusturica

Potpisnici "Bojkota Ninove nagrade" potom navode da je "u skladu sa sastavom žirija dobijen i uži izbor od deset knjiga" i zaključuju: "Pošto ne možemo da utičemo na odluke koje se donose u okviru jedne privatne firme, naš preostali izbor jeste da ne dopustimo da u budućnosti učestvujemo u jednoj sve većoj sramoti. Od svojih izdavača zahtevamo da naša dela ne prijavljuju u konkurenciju za Ninovu nagradu, a od ovog i narednih, verovatno jednako spornih žirija, da ih, neprijavljene, ne uzimaju u obzir. Neminovna propast jednog, nekad relativno slobodoumnog, a danas gotovo maloumnog priznanja, tako će se ubuduće odvijati bez nas."

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Vladimir Tabašević

Urednik kulturne rubrike Nina Dragan Jovićević za Srpski telegraf podseća da su već više od šest meseci poznata imena članova žirija i ističe da, "sem što je zabavno za čitanje, samo saopštenje i motivacija da se ono napiše ostaju nejasni".

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Miro Vuksanović

- Posebno što spisak potpisnika čine i dobitnici Ninove nagrade, kao i oni koji su bili ove godine u konkurenciji, a koji tada nisu postavljali pitanje kompetentnosti žirija. Jedino što je jasno jesu osujećenost i zavist pojedinih pisaca, kojima bi verovatno odgovaralo da oni sami biraju sastav žirija za dodelu najznačajnije književne nagrade. Dok do toga ne dođe, o članovima žirija odlučivaće isključivo kolegijum Nina, koji stoji iza stručnosti svakog od petoro odabranih kritičara - kaže Jovićević i dodaje: "Primećujem da se takozvani bojkot odnosi samo na Ninovu nagradu, a da se ne spominje nijedna od pet stotina drugih, za koje konkurišu isti pisci koji su se ove godine našli u najužem izboru za Ninovo priznanje. Potpisnicima peticije želim od srca sve najbolje kada u budućnosti budu konkurisali za neko od drugih književnih priznanja."

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ

Vladimir Kecmanović

Ime 66. laureata biće poznato danas

U najužem izboru za Ninovu nagradu našli su se romani "Mulat albino komarac" Steva Grabovca u izdanju "Imprimatura", "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju "Čarobne knjige", "Yugoslav" Ane Vučković u izdanju "Partizanske knjige", "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju "Orfelina" i "Pas i kontrabas" Saše Ilića u izdanju "Orfelina". Ime 66. laureata saopštiće danas oko podneva žiri u sastavu Teofil Pančić, Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković i Marjan Čakarević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading