ĐAVOLJA BIBLIJA VEČNO MLADA KNJIGA

Autor:

Zabava

16.08.2017

09:00 >> 08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Knjiga je delo monaha koji je prodao dušu Luciferu, a veličanstveni Kodeks Gigas teži 74 kilograma i ispisan je na pergamentu od 160 životinjskih koža

Foto: Promo foto
Jedinstvena slika vladara pakla

Kodeks Gigas ili Džinovska knjiga najveći je i verovatno najčudniji rukopis na svetu. Knjiga napisana u prvoj polovini 13. veka u benediktanskom manastiru Podlažice u današnjoj Češkoj teži 74 kilograma i obimna je toliko da se tvrdi da je za pergament bilo potrebno 160 koža magaraca i teladi.

NASTALA U JEDNOJ NOĆI

Ipak, knjiga je najpoznatija pod nazivom Đavolja Biblija, koji je dobila ne samo zbog toga što sadrži veliku ilustraciju đavola već i zbog mita o nastanku. Legenda kaže da je autor kodeksa bio monah koji je prekršio monašku zakletvu i bio osuđen da bude živ zazidan. Da bi okajao kaznu, obećao je da će za jednu noć stvoriti knjigu koja će obuhvatiti celokupno ljudsko znanje i zauvek proslaviti manastir. Blizu ponoći, monah je shvatio da ne može ispuniti zadatak, pa je uputio molitvu Luciferu. Đavo mu je u zamenu za dušu pomogao, a monah iz zahvalnosti dodao u rukopis sliku palog anđela.

Međutim, stručnjaci kažu suprotno i danas su skoro složni u oceni da je misteriozni dokument delo monaha koji se izolovao od spoljnog sveta i ceo svoj život posvetio ispisivanju ovog rukopisa.

Naime, oni tvrde da bi pojedincu trebalo pet godina neprekidnog pisanja kako bi završio rukopis, ali bez ilustracija i ukrašavanja. Kako to u praksi nije izvodljivo, knjiga je, kaže struka, najverovatnije pisana između 25 i 30 godina.

DONOSI PROPAST

Kodeks je jedinstven i po tome što ne pokazuje znakove starenja. Rukopis koji obuhvata iluminacije sa pet boja, crvenom, plavom, žutom, zelenom i zlatnom, izdvaja i velika slika đavola koja se nalazi na listu 290 i visine je oko 50 centimetara.

Odmah naspram đavola nalazi se slika nebeskog kraljevstva.

Legenda takođe kaže da je Đavolja Biblija donosila propast i bolest svima koji su je posedovali u toku istorije, ali se Nacionalna biblioteka u Stokholmu, u kojoj se rukopis danas nalazi, izgleda čini imunom na ovu kletvu.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading