BRESKVICA PEVA ZA MANASTIRE, A DECA ZA NJU: Ori se "Gnezdo orlovo" u školi u Prokuplju! (VIDEO)

Autor:

Zabava

08.03.2024

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učenici jedne škole u Prokuplju su horski izveli Breskvicinu pesmu, a snimak je postao viralan!

BRESKVICA PEVA ZA MANASTIRE, A DECA ZA NJU: Ori se "Gnezdo orlovo" u školi u Prokuplju! (VIDEO)

Foto: Printscreen/RTS1

Pesma "Gnezdo orlovo", koju je na takmičenju "Pesma za Evroviziju" izvela mlada pevačica Anđela Ignjatović Breskvica, vrlo brzo je postala hit. Breskvici je za dlaku izmakla pobeda u finalu, što je rastužilo njene fanove, koji su odlučili da je obraduju na specifičan način.

Naime, učenici jedne škole u Prokuplju su horski izveli Breskvicinu pesmu, a snimak je osvanuo na društvenoj mreži Iks.

Inače, Breskvica je oduševila i svoje fanove objavom da će održati humanitarni koncert u mts dvorani 12. marta, zajedno sa članovima produkcijske kuće "Generacija Zed". Ona će zapevati za pravoslavnu svetinju. Radi se o manastiru Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj, a svaki prikupljeni dinar otići će za potrebe oslikavanja ove crkve.

Zanimljivo, pored Breskvice te noći će za dobrotvorne potrebe nastupiti i autori pesme "Gnezdo orlovo", popularni izvođači Heni i Relja Torino, ali i Limeni.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Anđela Ignjatović Breskvica

Manastir Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj je, po narodnom predanju, podigla ćerka Stefana Nemanjića, a unuka Vukana, daleke 1253. godine. Od toga doba pa do danas on je duhovni centar naroda ovog kraja. Prvobitno je bio na desnoj obali reke Gračanice, plodnijoj i sunčanijoj, ispod brda Gradine, a iznad današnjeg groblja. Njegovo rušenje uoči Kosovskog boja nagovestilo je buduću katastrofu srpskog roda. Velika stena, koja je visila iznad manastira, zemljotresom pokrenuta odvaljena je i pala sasvim razorivši manastir. U toj sudbi manastira, narod je predviđao i svoju nesreću koja je i nastupila propašću srpskog carstva na Kosovu.

Kako je za vreme despota Stefana Visokog nastao mir u zemlji, i pleme župsko se reši da obnovi manastir. I ta njegova obnova na drugoj strani reke 1492. godine objavila je budući vaskrs narodne duše. Po pričanju ljudi ovog kraja, ali i na kamenoj ploči nadgrobnog spomenika Rada Neimara, vidi se da je on podigao manastir uz pomoć naroda, koji je kamen po kamen, ruka ruci, prebacio crkvu na drugu stranu reke.

Prilikom zidanja nove crkve, sa krova je pao njegov graditelj Rade i tako postradao. On je zakleo Župljane da mu raku gde počiva ne prekopavaju, već da na njegovom grobu odmaraju svoje mrtve i čine im pomen. Ta se zakletva do skoro ispunjavala, Župljani su sve pokojnike nosili na grob neimara, a onda sahranjivali, prenosi "Telegraf".

Sadašnje sestrinstvo je u manastiru od 1997. godine.

Republika

Foto: Wikipedia

Manastir Svetog Apostola Luke u Župi Nikšićkoj

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading