POTRESNA BIOGRAFIJA NAŠEG POKOJNOG REDITELJA: Imao je tragično detinjstvo, bio je NAJMLAĐI ZATOČENIK nemačkog logora!

Autor:

Zabava

19.01.2024

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Preminuo je Jovan Bulajić, a potresne vesti saopštio je njegov sin.

POTRESNA BIOGRAFIJA NAŠEG POKOJNOG REDITELJA: Imao je tragično detinjstvo, bio je NAJMLAĐI ZATOČENIK nemačkog logora!

Foto: Pixabay

Sveća

Danas je u medijima odjeknula vest da je preminuo naš čuveni pisan i reditelj Jovan Bulajić, u 91. godini života. Potresne vesti saopštio je njegov sin, glumac Ljubomir Bulajić. Sahrana je već obavljena i to u krugu porodice. 


Jovan Bulajić je kao direktor i reditelj Užičkog pozorišta doneo gledalištu jedinstvenu predstavu "Lomača", zasnovanu na tekstovima znamenitih pisaca i pesnika. Ova predstava je posebno značajna jer je mnogoglasjem dočarala vekovnu tragičnu sudbinu srpskog naroda. Interesantno je da je pomenuta predstava postavljena čak i na Kraljevačkom stratištu, na dan kada se ova tragedija dogodila.

 

 

Jovan Bulajić ima je jako teško detinjstvo i pratila ga je lična tragedija, jer je još kao malo dete bio zatočen u nemačkom logoru Stalag Ce. On je bio najmalđi zotičenik logoraš tokom Drugog svetskog rata. Njegova majka bila je ubijena, nakon čega je on završio u logoru tokom rata, jer se našao sam na ulici Bosanke Gradiške. On je tad zajedno sa pokorenom srpskom vojskom deportovan u nemačke logore, da bi pred kraj rata Crveni krst njega vratio u Jugoslaviju. 

Rođen u Beogradu, Jovan Bulajić je svoju srednju školu pohađao u Ljubljani, da bi potom studirao na Visokoj filmskoj školi u Zagrebu. Živeo je i radio u Pančevu, Zrenjaninu, Užicu, Kosovskoj Mitrovici, Mostaru i Beogradu, ostavljajući neizbrisiv pečat svojim umetničkim stvaralaštvom.

Jovan Bulajić će ostati upamćen po svojim delima koja su nezaobilazna u srpskoj književnosti, a njegovo stvaralaštvo će nastaviti da inspiriše i generacije koje dolaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading