Dragana Mirković je pre 40 godina bila najmlađi član: Čuvenu petorku su svi znali, a evo ko je još harao estradom sa Južnim vetrom (FOTO)

Autor: M. K. V.

Zabava

15.11.2023

08:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posle više od četiri decenije, pesme koje su nastale pod okriljem benda, koji je proglašen za najveći šund, i dalje su hitovi!

Dragana Mirković je pre 40 godina bila najmlađi član: Čuvenu petorku su svi znali, a evo ko je još harao estradom sa Južnim vetrom (FOTO)

Foto: ST/Nikola Mutić/Nebojsa Mandic/Vlada Lukic

Folk zvezda Dragana Mirković u decembru obeležava 40 godina uspešne karijere kada će održati i dva velika koncerta u beogradskoj Areni, a mnogi ne znaju da je najveće uspehe beležila još na početku svoje karijere u vreme dok je harala sa Južnim vetrom.
 
Naime, na sam pomen grupe Južni vetar svi pomisle na veliku petorku koju su činili upravo Dragana Mirković, koja je bendu pristupila kao najmlađi član, zatim Šemsa Suljaković, Milete Kitić, Sinan Sakić i Kemal Malovčić, koje je okupio iskusni muzičar Miodrag Ilić, poznatiji kao Mile Bas. Ovaj bas gitarista iz Leskovca, pošto je iz južnog dela Srbije, bendu, čiji je osnivač, je po tome i dao naziv.

Foto: youtube/printscreen/StudioMMI Entertainment

Leskovčanin Miodrag Ilić, poznatiji kao Mile Bas, osnivač je Južnog vetra

Južni vetar, na čelu sa Miletom Basom, koji postoji od osamdesetih godina prošlog veka, mešajući folk sa orijentalnom muzikom, stekao je veliku popularnost, ali je okarakterisan i kao šund. U to vreme u SFR Jugoslavili postojao je i porez na šund, pa je Mile Bas plaćao najveći porez u državi, koji je navodno išao i do 96 odsto od prihoda.

Tiraži prodatnih albuma bili su neverovatni, a brojke su išle čak i do milion. 

 - Pesme Južnog vetra su uglavnom pogađale prosečnog čoveka iz male sredine koji žudi za malim stvarima, malo pića i ljubavi. To se i danas često marginalizuje kao nešto seljačko i malograđansko, ali neosporno je da pesme Južnog vetra pogađaju emocijom pravo u jezgro svakog čoveka i ono što svima treba, a to je mali šljivik za rakiju i kućica na kraju sela - opisuju ljubitelji ove vrste muzike. 

U ono vreme se za Južni vetar govorilo da "ko sluša zna, a ko ne sluša, laže", a bilo kako bilo, hitovi čuvene petorke stari četrdesetak godina se i danas slušaju i pevaju. 

Velika petorka pod okriljem Južnog vetra harala je estradom sve do izbijanja građanskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije, a onda je svako otišao na svoju stranu i nastavio solo karijeru. Grupa predvođena Miletom Basom, međutim, nije prestala da postoji. Sa njim su sarađivali i mnogi drugim pevači, a manje je poznato ko je sve bio deo te "folk porodice.

Republika

Foto: ATA Images

Suzana Jovanović i Indira Radić snimale su za Južni vetar dok još nije bilo Popovićevog "Granda"

Naime, i pevačica Indira Radić je svoj prvi album 1992. godine izdala baš za Južni vetar. Međutim, ova saradnja nije dugo trajala, pa je folkerka nakon izdavanja albuma za PGP-RTS, prešla u izadvačku kuću ZAM gde je stekla veću popularnost, a zatim u "Grand".

Među onima za koje malo ko zna da su snimali za Južni vetar je i supruga "Grandovog" direktora Saše Popovića, Suzana Jovanović, ali i mnogo zvučnija imena poput Snežane Babić Sneki, Hanke Paldum, Šerifa Konjovića, Šabana Bajramovića, Ljubiše Stojanovića Luisa i mnogih drugih. 

Inače, pored Miodraga Ilića, Južni vetar su činili i glavni gitarista Sava Bojić, te klavijaturista, koji je napisao brojne narodnjačke hitove, Perica Zdravković, a za harmonikom je u prvim godinam rada bio i Dragan Stojković Bosanac.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading