SKANDAL NA PESMI ZA EVROVIZIJU 2023: Čelnik RTS-a se takmiči na festivalu javnog servisa! OLivera Kovačević se odmah oglasila

Autor:

Zabava

10.01.2023

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klanšček: Preselo mi je da se takmičim kad sam video kakva se halabuka podigla oko moje kompozicije!

SKANDAL NA PESMI ZA EVROVIZIJU 2023: Čelnik RTS-a se takmiči na festivalu javnog servisa! OLivera Kovačević se odmah oglasila

Foto: Youtube.com printscreen, E stock


Tek što je Radio-televizija Srbije objavila spisak učesnika Pesme za Evroviziju '23, a već je isplivao prvi skandal na ovogodišnjem izboru za predstavnika Srbije na Evrosongu, koji će se održati u Engleskoj. Naime, predsednik Upravnog odbora RTS Branko Klanšček ima pesmu na muzičkoj manifestaciji u organizaciji javnog servisa, koja je inače godinama poznata po skandalima.


Tako se na spisku od 32 izvođača našla i Jovana Tomašević s pesmom "Kao grom iz vedra neba", čiji je autor upravo predsednik UO RTS, što dosad nije zabeleženo jer, s obzirom na njegovu funkciju na javnom servisu, to ne bi smelo biti dozvoljeno. Na društvenim mrežama odmah su počele polemike o navodnim nepravilnostima festivala koji će se, kako je urednica zabavnog programa RTS Olivera Kovačević najavila, održati 1, 2. i 4. marta. Dok je nekima, s jedne strane, razumljivo je da neko ko se bavi muzikom ima želju da učestvuje na festivalima, s druge strane, s obzirom na njegovu funkciju, nešto ovakvo mnogi smatraju nedopustivim.


Međutim, Branko Klanšček i Olivera Kovačević za Republiku tvrde da u njegovom učešću na festivalu nema ništa sporno.


- Preselo mi je da se takmičim kad sam video kakva se halabuka podigla oko izbora za pesmu za Evroviziju. Vladimir Grajić je jedan od direktora na RTS, pa se svake godine takmiči i ove godine je tu. Je l' to sukob interesa? Ovo nije prvi put da pišem pesme, učestvovao sam na raznim festivalima pre ovoga, pa i na zagrebačkom. U ovome sam čitav život. Nisam odjednom došao na RTS i počeo da pišem - kaže nam Branko na početku, pa dodaje:

Foto: E-Stock/Časlav Vukojičić

Olivera Kovačević

 

-  Radi se o tome da član upravnog odbora nije zaposlen na RTS niti je javni funkcioner. Imate zakon o sprečavanju sukoba interesa i on se primenjuje samo na javne funkcionere. Članove odbora imenuje REM. Postoji razlika između autorskog dela i sukoba interesa. Pročitao sam na Tviteru ovo što su neki pisali u vezi s mojim učešćem, zaista nema potrebe da se stavlja akcenat na to. Direktor i glavna i odgovorna urednica Olivera Kovačević, koja je odgovorno lice za formiranje komisije, sigurno bi odbila pesmu da je bio u pitanju bilo kakav sukob interesa. Očigledno ga nema. Sukob interesa se reguliše internim aktom i etičkim kodeksom. Etički kodeks se ne primenjuje na članove UP, nego samo na zaposlene. Mi ne primamo ni platu, već nadoknadu. Nismo zaposlena lica na RTS i s njima nemamo nikakav odnos. Mi odgovaramo REM. Pesmu "Kao grom iz vedra neba" napisao sam otprilike pre sedam godina. Ne znam da li je prethodno bila prijavljena za neke druge festivale. Tada je nastala i registrovana je u SOKOJ. Ako sam je nekome dao, ne mogu da sada kažem da ne može neko da je peva. Ne znam zašto se podigla ovolika prašina, ali za sve postoji objašnjenje - rekao je predsednik UO RTS za naš list, dok je Kovačevićka potvrdila:


- Pravilnik o izboru kompozicija na Pesmi za Evroviziju ne ograničava učešće nikome, pa ni talentovanim ljudima RTS ili organa uprave naše kuće.

 

 

Vojnov: Klanščekovo
učešće je bahato i glupo

Ovoj situaciji čudio se i glumac, scenarista i dramaturg Dimitrije Vojnov, koji se takođe oglasio na Fejsbuku.

 

Foto: youtube.com/printscreen

Dimitrije Vojnov

 

- Mora da se prizna da je ova situacija sa Brankom Klanščekom, pop stvaraocem u pokušaju, čije ime se pojavljuje među autorima izabranih pesama za završnu selekciju RTS koju će slati na Evroviziju, jedna od unikatnih bizarnosti. Naravno, možda postoje dva Branka Klanščeka, koji se bave pop muzikom, to treba da utvrdimo, ali ako je zaista to onaj za koga mislimo da jeste - predsednik Upravnog odbora RTS, onda se postavlja pitanje u kojoj meri je ispao glup. Njegova biografija, u kojoj se navodi kao autor pesama, učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima, kao što su festival u Vrnjačkoj Banji, Zagrebački festival... Ako je poslao pesmu i prosto prošao dalje, to je prilično bahato i glupo. Ali ako je poslao pesmu, a onda je oni koji imaju problem s njim namerno progurali da bi ga osramotili i napravili budalom, to je zaista jedan novi nivo - napisao je, između ostalog, Vojnov.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading