NIJE BILA SVESNA KOLIKO JE BOLESNA! Na današnji dan preminula je Ružica Sokić: OVO su njene poslednje reči!

Autor:

Zabava

17.12.2022

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ružica Sokić uvek će ostati upaćena po svojim ulogama koje je čuvaju od zaborava

NIJE BILA SVESNA KOLIKO JE BOLESNA! Na današnji dan preminula je Ružica Sokić: OVO su njene poslednje reči!

Foto: youtube.com

Na današnji dan pre devet godina premunula je Ružica Sokić, nakon duge i teške bolesti. 

Rođena je 1934. u Beogradu kao kćerka trgovca i suvlasnika lista "Pravda" Petra Sokića (1893-1964).

Godine 1958. diplomira na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Godine 1961. postala je stalni član Pozorišta Atelje 212. Glumila je u oko 40 filmova. Već za prvu ulogu ("Gorki deo reke", 1965, J. Živanovića) nagrađena je Srebrnom arenom na festivalu u Puli.

Republika

Foto: Printscreen youtube.com

Ružica Sokić

Najveće uspehe ostvarila je glavnim ulogama pevačice u filmu "Kad budem mrtav i beo" i prostodušne uličarke u filmu "Žuta", za koju je u Puli nagrađena Zlatnom arenom, te sporednom ulogom majke kojoj sin gine u borbi u "Užičkoj republici", za koju je takođe nagrađena Zlatnom arenom.

Bavila se i pedagoškim radom, na Akademiji umetnosti Braća Karić (1996-2000). Objavila je knjigu sećanja "Strast za letenjem".

Republika

Foto: facebook/FilmskeGromade

Ružica Sokić sa kolegama

Teška bolest

Velika umetnica bila je teško bolesna, a nedugo nakon što su otkrili da boluje od Alchajmera koji ju je izjedao, je preminula.

- Nije shvatala da je bolesna. Ni ja nisam prepoznao da je toliko bolesna. Imala je operaciju 2012. godine i usledila je neugodna situacija. Trebalo je da ode na rehabilitaciju, tada više nije igrala. Pokušala je da odigra još jednu predstavu u januaru 2013. godine. Mučila se s njom dosta. Nije mogla da se seti teksta, pa je imala šaptača - ovako je o njenim poslednjim danima govorio njen suprug.

Posetili su brojne lekare u Beogradu, kako bi joj što više olakšali tegobe koje joj je ta teška bolest zadavala.

- Bilo je jasno da se sa njom nešto dešava, ali smo mislili da je to donekle normalno za ljude u tim godinama. Nekad se to zove demencija, nekada Alchajmer. Hvala bogu, nije se dugo mučila. To su bolesti koje mogu da traju i da budu mučenje - govorio je on.

POSLEDNJE REČI RUŽICE SOKIĆ

Kako je njen suprug Miroslav Lukić jednom ispričao, njena poslednja želja bila je da je ne zaboravi.

-Samo da me ne zaboraviš - bile su poslednje reči dive jugoslovenskog glumišta Ružice Sokić koje je uputila suprugu Miroslavu Lukiću na samrti.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading