TRAGIČNA priča krije se iza imena Slobode Mićalović: Pokojni otac dao joj ime po OVOJ ženi, a njena sudbina je POTRESNA!

Autor:

Zabava

26.09.2022

16:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sloboda Mićalović dobila je ime po ženi našeg heroja.

TRAGIČNA priča krije se iza imena Slobode Mićalović: Pokojni otac dao joj ime po OVOJ ženi, a njena sudbina je POTRESNA!

Foto: e-stock/S.Kostić

Sloboda Mićalović jedna je od najpopularnijih domaćih glumica, a malo ko zna o tome kako je ona zapravo dobila ime, koje u našem narodu i nije naročito često. 

Domaća glumica je jednom prilikom sama otkrila da je ime dobila po Slobodi Bodi Trajković, koja je bila čuvena ljubav Lole Ribara. Na ovu ideju došao je njen otac, dok je igrao monodramu "Ivo Lola Ribar":

- Moj otac je igrao monodarmu 'Ivo Lola Ribar', a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg 'Romea i Julije' - rekla je tada Boba, pa dodala da njena imenjakinja na neki način i danas živi, kroz nju.

Sloboda Trajković, po kojoj je glumica dobila ime, rođena je po samom završetku Pevog svetskog rata, a njen otac, ugledni apotekar Svetolik, nazvao ju je tako u ime trijumfa slobode.

 

Republika

Foto: ATA Images

 

Njen brat Miroslav 1937. upoznao s danas čuvenim Ivom Lolom Ribarom.

- Od prvog susreta je počela ljubav, velika i predivna - pričala je kasnije Slobodina sestra Milica, jedina članica ove porodice koja je preživela Drugi svetski rat.

Nažalost, Drugi svetski rat stao je na put njihovoj ljubavi. Lola je otišla da se bori, a Sloboda se vratila u rodno mesto, jer Beograd nije bio bezbedan, ali je ostalo zabeleženo pismo:

- Najdraža, jedina moja!

Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam - optimista sam kao i uvek - da te ono nikada neće stići već da ćemo se nas dvoje videti i uvek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano... U mom životu postoje samo dve stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo hteli nismo, kao i milioni drugih, mogli ostvariti izolovano, već preko naše borbe i naše pobede. I zato su te dve stvari u suštini, u meni samom, jedno...

Ako primaš ovo pismo - ako, dakle, ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati najdraža! U svetu u kome budeš tada živela naći ćeš, uvek živ, najbolji deo mene samog i svu moju ljubav prema tebi... I želim da nikada ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s tobom dočekam veliki čas pobede.

Republika

Foto: Instagram pritscreen

 

 

Pismo nikada nije stiglo u Slobodine ruke, a ona je nekoliko meseci provela u logoru, jer nije želela da sarađuje sa policijom kako bi Loli ušli u trag. 

Ivo Lola Ribar poginuo je 27. novembra 1943. godine od neprijateljske avionske bombe, dok je njegova verenica zajedno sa porodicom ugušena 9. maja 1942. godine u gasnoj komori Banjičkog logora. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading