HRVATI HVALE KONSTRAKTU: Ovo su sedam razloga zbog kojih će naša predstavnica POBEDITII, a njihova neće

Autor:

Zabava

10.05.2022

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komšije iz Hrvatske ne kriju pohvale i simpatisanje naše predstavnice na Evroviziji, a njihov kandidat za ovo takmičenje, gotovo i da nije prisutan u medijima.

HRVATI HVALE KONSTRAKTU: Ovo su sedam razloga zbog kojih će naša predstavnica POBEDITII, a njihova neće

Foto: Profimedia

Konstrakta

Večeras se održava prvo polufinalno veče Evrovizije u Italiji.

Uoči večerašnjeg nastupa hrvatske predstavnice, hrvatski portal Index.hr objavio je svoju analizu kojom je podvukao sedam razloga zbog čega će srpska predstavnica biti u vrhu Evrope, a njihova Mia Dimšić neće.

Kako su naveli, razlozi su sledeći: nacionalna euforija, interes medija, društvene mreže, društvena angažovanost, autentičnost, vizuelno je zanimljiva i zabole je za Evropu.

Hrvati konstatuju da nijedan njihov izvođač nikada nije pobedio na Evrosongu i da znaju da se kod njih to neće dogoditi, čim pošalju nekog predstavnika na takmičenje.

Foto: Printscreen Youtube Eurovision Song Contest

Mia Dimšić hrvatska predstavnica

 

Ovo je sedam razloga zašto bi Konstrakta mogla završiti kao pobednik ovogodišnjeg takmičenja.

1. Nacionalna euforija

Kada je 2007. godine Srbija za predstavnicu na Evrosongu izabrala Mariju Šerifović i njenu baladu Molitva, počela je nacionalna euforija. O Mariji su te godine brujali strani mediji, naravno posle takmičenja.

Nije bilo realne osnove za takva razmišljanja - imidž Srbije u Evropi bio je prilično loš, zemlja se te godine prvi put takmičila samostalno, bez Crne Gore, a godinu dana pre toga pobedio je finski hard rok bend Lordi, te su govorili kako se muzika vraća na velika vrata.

Gotovo da nije postojao Srbin koji ovu pesmu nije prepoznala na radiju.

Suludo je očekivati evropski uspeh od pesme koja ni u sopstvenoj zemlji ne postane hit. U poslednjih deset godina nijedna hrvatska pesma nije postala hit.

Oko Konstrakte i njene pesme In Corpore Sano vlada žešća euforija nego 2007. godine, a prelila se na ceo region. Srbija i dobar deo regiona obožavaju Konstraktu i njenu pesmu, i svi koji se na bilo koji način bave Evrovizijom ili je prate znaju - nešto će se dogoditi.

2. Interes medija

Pobednik Dore, hrvatskog nacionalnog izbora, privuče pažnju koja traje par dana. Veliki interes medija za predstavnika na Evrosongu ne može da traje duže od nedelju dana ako taj pobednik nije materijal za pobedu na Evrosongu.

Taj veliki interes medija za Konstraktu u Srbiji i regionu konstantno traje više od dva meseca. Alternativna pevačica postala je mejnstrim. Konstrakta je poslednjih meseci bila glavna tema medija ne samo u Srbiji nego i u Hrvatskoj i ostatku regiona, pritom je to bilo zdravo interesovanje, ništa usiljeno.

Foto: Profimedia

Konstrakta, njen tim

 

 

3. Društvene mreže

Konstrakta je viralna od dana kada je pobedila na Beoviziji.

Da "umetnica mora biti zdrava", pročitali su i oni koji Evrosong nikad u životu nisu pogledali. Fanovi takmičenja svake godine pružaju velike simpatije nekom od takmičara, a ove godine njihova muza je Konstrakta.

Konstrakta je u protekla dva meseca dobila hiljade mimova, dobila je stikere, dobila je bezbroj reakcija, dobila je bezbroj parodija i dobila je bezbroj heštegova. Deluje da ovakav tretman na društvenim mrežama ove godine nema ni Ukrajina koja je apsolutni favorit na kladionicama. 

Gotovo svaki aspekt Konstrakte je viralan - od njenog refrena preko metalnog lavora do pokreta na sceni koje izvodi gotovo potpuno mirna - sedeći. 

4. Društvena angažovanost

Ruku na srce, nijedan evrovizijski pobjednik nije promenio svijet. Međutim, Evrosong je na scenu ispred vremena donosio važne društvene teme. Evrovizijska scena davala je prostor marginalnim skupinama i bila woke pre wokea.

Na evrovizijskoj pozornici transrodne osobe su pevale još devedesetih, homoseksualci nigde nisu bili toliko slobodni kao na toj pozornici, na toj pozornici su se odvijale političke provokacije, a na njoj je prošle godine Evropa kaznila Ujedinjeno Kraljevstvo za Bregzit i njihovom predstavniku udelila nula bodova.

Pesma srpske umetnice Konstrakte je slojevita, duhovita, beskrajno sarkastična i društveno angažovana. Konstrakta se u pesmi, za koju je sama napisala tekst, bavi javnim zdravljem, opsesijom fizičkim izgledom, činjenicom da slobodni umetnici nemaju zdravstveno osiguranje i mentalnim zdravljem.

Ona se u pesmi dugoj tri minute uspeva baviti i religijom, uopšteno površnom brigom za zdrav život i načlin razmišljanja svakog prosečnog Balkanca koji za sve životne probleme kaže "Bože (daj) zdravlja" kao da uopšte nije umešan u sopstveni život i zdravlje.

Foto: ATA Images

Konstrakta, nastup na sceni

 

5. Autentičnost

Konstrakta i njena pesma drugačije su od svega što je ikad sa tla bivše Jugoslavije otišlo na Evrosong. Ne zato što je umetnica to htela, nego zato što ona to u svojoj biti jeste. 

Niko u istoriji Evrosonga se nije setio da otpeva tekst na latinskom jeziku. "Zdrava umetnica" je prva koja je ovo osmislila.

Postoje, naravno, hejtovi i kritike. Neki teoretičari njen nastup pripisuju samoj Sotoni. Teorije zavere ne mogu nastati oko prolaznih stvari, one nastaju oko pojava koje su društvu najzanimljivije.

6. Vizuelno je zanimljiva

Gotovo svaki segment njenog performansa privlači pažnju. Niko do sada nije prao ruke na sceni, kao ni da mu peškiri dodaju "pomagači- prateći vokali".

Konstrakta je vizuelno zanimljivija od bilo kojeg takmičenja ove godine, bilo da se govori o njenom fizičkom izgledu, bilo da se govori o tome kako izgleda njen nastup.

Anina pojava je veoma interesantna. Lice, šminka, stav tela, govor, sve su to elementi koji krase srpsku predstavnicu.  

Koncept tamnokose žene s crvenim ružem i belom uniformom koja pere ruke nasred evrovizijske scene potpuna je suprotnost šljokicama i vatrometu koje se decenijama drži simbolima Eurosonga.

Koncept koji na scenu donosi srpska pevačica puno je više od obične evrovizijske tačke - to je umetnost koju osećaju i vide čak i oni koji ništa drugo osim Evrosonga u životu nisu videli. Publika je željna umetnosti kakvu nudi Konstrakta, ali je niko pre nije znao upakoti kao ona.

Foto: Youtube/ RTS Pesma Evrovizije - Zvanični kanal

Konstrakta pere ruke na sceni

 

7. Zabole je za Evrosong

Svima je očito da ova žena nije provela karijeru razmišljajući o pobedi na Evrosongu. Na njenu pesmu nijedan hit ili hitić Evrosonga nije imao nikakav uticaj, kao što ništa što smo videli na Evrosongu u proteklih 66 godina nije uticalo na njen scenski nastup.

Ona je originalna i i na prestižno takmičenje ide sa takvim stavom, neopterećena kičem, šljokicama i pritiskom da za klavirom mora stvoriti evrovizijski hit.

Konstrakta je stvorila evrovizijski hit bez ijednog sastojka koji Hrvatska i ostatak Evrope stavljaju u svoje tačke poslednjih 66 godina i napravila originalnu pesmu.

To su otprilike i razlozi zašto Hrvatska neće postići značajniji uspeh.

U Hrvatskoj ne postoji nacionalna euforija oko pobednice Dore, a verovatno devet od deset prosečnih Hrvata nema pojma ko ide na Evrosong, piše gorepomenuti portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading