NIRVANA POKRALA PARNI VALJAK?! Zbog ove pesme se priča da JESTE, a OVO je dodatno PODGREJALO sumnje! (VIDEO)

Autor:

Zabava

24.01.2022

09:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 33 godine grupa “Nirvana” izdala je svoj debitantski album “Bleach” koji je postigao ogroman uspeh.

NIRVANA POKRALA PARNI VALJAK?! Zbog ove pesme se priča da JESTE, a OVO je dodatno PODGREJALO sumnje! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP, ST/N. Pančić

Samo u SAD je prodat u 1,9 miliona primeraka i na listi najboljih grandž albuma nalazi se na 13. mestu.

Tada se posebno izdvojila pesma “About a Girl”, a posebnu pažnju vezanu za nju na našim prostorima privukao je jedan detalj.

Naime, ubrzo su krenule polemike oko toga da li je “Nirvana” muziku za ovu pesmu ukrala od “Parnog valjka”, budući da pesma “Hrast” domaćeg benda ima isti uvod kao i “About a Girl”, a nastala je 10 godina ranije.

Sumnje su dodatno podgrejane kada se ima u vidu činjenica da je basista i osnivač “Nirvane” bio Krist Novoselić, Amerikanac hrvatskog porekla.

Republika

Foto: youtube.com/Rolling Stone

Krist Novoselić , jedan od osnivača "Nirvane"

On je rođen u Kaliforniji, a roditelji su mu hrvatski imigranti Kristo i Marija sa kojima je živeo u San Pedru, delu Los Anđelesa naseljenom pretežno Hrvatima.

Kada je imao 15 godina 1980, roditelji su ga poslali u Zadar kod babe i dede, gde je slušao jugoslovenske rok bendove, kada je zavoleo “prljavo kazalište”, “Parni valjak” i “Azru”.

Kasnije se pisalo da je Krist baš tada čuo pesmu “Hrast” koja mu je postala jedna od omiljenih. Godine 1979. brat ga je upoznao sa Kurtom Kobejnom kome je Novoselić puštao jugoslovensku rok muziku.

Navodno su se tada Kobejnu svideli neku muzički delovi “Parnog valjka” te ih je pozajmio, a iako to nikada zvanično nije potvrđeno, mnogi sugeripu i to da je Novoselić dosta pesama pisao sa Kobejnom, te da je sasvim moguće da mu je inspiracija bio upravo domaći bend.

U linkovima ispod možete poslušati obe numere, pa donesite svoj sud:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading