NA KOSOVU SU BOŽIĆI NAJLEPŠI! Caka sa setom u glasu o rodnom kraju i praznicima: BOLI ME ŠTO NISAM TAMO SA MAJKOM!

Autor: Aleksandra IVANOVIĆ

Zabava

07.01.2022

22:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragica Radosavljević Cakana sa setom se priseća praznika na Kosovu.

NA KOSOVU SU BOŽIĆI NAJLEPŠI! Caka sa setom u glasu o rodnom kraju i praznicima: BOLI ME ŠTO NISAM TAMO SA MAJKOM!

Foto: ST/V. LUKIĆ, Profimedia

Cakana

Poznata pevačica izvorne narodne muzike Dragica Radosavljević Cakana, koja veoma drži do tradicije i običaja, posebno se raduje Božiću, koji je najlepše proslavljala u rodnom Leposaviću na Kosovu i Metohiji, gde joj i danas živi majka. Iako ove godine nije uspela da se organizuje da bi ovaj svetli dan dočekala na Kosmetu, ona se u razgovoru za Srpski telegraf i portal Republika.rs priseća kako je Božićno slavlje u detinjstvu bilo nešto najlepše i najdragocenije.

- Na Kosovu sam bila pre nekoliko dana, ne prođe godina, a da ne odem u Leposavić majku da vidim. Dođe i moja sestra iz Podgorice i zet, svi smo zajedno ranije dočekivali Božić. Nema ničeg lepšeg od toga. Baš na dan Božića nisam mogla da odem. Nemoguće je zaboraviti moje Kosovo, tu sam provela detinjstvo i doživela veliku sreću. Sećam se svakog detalja tih praznovanja kad sam bila dete. Odlazili smo kod bake, u to vreme cela jedna velika soba bila je u slami! Tu pijučemo, tražimo suve šljive, orahe, borovnice. U to vreme nije bilo badema i indijskih oraha, ali, pravo da vam kažem, nisu mi ni nedostajali. U godinama mog detinjstva pokloni su bili šta se imalo, pletene čarape, kape, šalovi... Ko šta nađe, pa se onda zamenimo, vidimo šta kome odgovara. Obavezno je bilo da se omrsimo slaninom, čvarcima, suvim mesom, prasencetom... To su meni stvari koje se ne zaboravljaju - priča Cakana za naš list i otkriva kako ove godine dočekuje najradosniji praznik u svom domu:

Foto: ST/D. KADIĆ, E-Stock

 

 

UČESTVUJEM U OBNOVI CRKVE U SREMČICI

Cakana je poznata i kao veliki humanitarac, koji se često odaziva akcijama za pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

- Doniram crkvi, pomognem često koliko mogu. Nisam baš ktitor, ali kad god me pozovu tu sam. Šta god da je bilo potrebno izašla sam u susret, našu crkvu u Sremčici često i obiđem. I porodici Vićentijević iz Đurovica kod Zubinog Potoka sam s prijateljima pomogla prošle godine... To je samohrana majka sa četvoro dece, pomogli smo im da kupe drva i krevete. Treba čovek da bude human kad god se za to ukaže prilika i evo apelujem na ostale da pomognu ovoj divnoj porodici.

- U mojoj kući u Sremčici Božić se slavi kao i u većini domova. Unosimo badnjak, slamu, celu kuću okitimo badnjacima. Naložimo kamin, pa, što bi se reklo, malo džaramo i govorimo: "Koliko varnica, toliko parica!" Bude to lepa i velika vatra, porodica na okupu, pregršt hrane. Naravno, pravim česnicu, tu je i meso, čorba, ruska salata, od poslastica na meniju budu kolači i oblande. To je ona prava tradicionalna hrana koja se u srpskim kućama sprema, poštovanje tradicije mi je veoma važno. Čeka me dva dana posla, ali, uz organizaciju i dobar plan, sve sama postignem. Ćerka, nažalost, neće doći, unučići će biti, Nešina ćerka, veliki broj komšija, koje dolaze tek kasnije. To bude pravo veselje, svi slavimo i radujemo se našem najvećem prazniku.


BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading