NEDOSTAJAĆE MI DO KRAJA ŽIVOTA! Era Ojdanić na Božić okupio celu porodicu, običaje preneli s kolena na koleno: MOLIMO SE BOGU!

Autor:

Zabava

07.01.2022

16:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pevač Era Ojdanić otkrio nam je na koji način proslavlja Božić i kojih običaja se drži.

NEDOSTAJAĆE MI DO KRAJA ŽIVOTA! Era Ojdanić na Božić okupio celu porodicu, običaje preneli s kolena na koleno: MOLIMO SE BOGU!

Foto: instagram.com/andrijaera

Popularni pevač narodne muzike, Andrija Era Ojdanić, poznat je kao veliki domaćin i poštovalac svih običaja i praznika, a u tom duhu je u božićnom intervjuu za portal Republika.rs otkrio na koji način on i njegova porodica proslavljaju Božić.

- Kao i svake godine, evo tu sam, na mom imanju, komšije mi kolju prasiće. Ja sam preneo, moj deda i moj otac Radisav i naravno ja, mi smo preneli sve naše stare srpske običaje tamo gde smo rođeni, na sedmom kilometru od Arilja prema Zlatiboru. Kad kažem običaji, oni idu s kolena na koleno. Na mom imanju, budimo se ujutru, uzimamo sekiru i rukavice, i šajkaču, sipamo malo rakijicu u neku flašicu i odlazimo u šumu, seča badnjaka, do 12 časova, donosimo badnjak, pečemo tri badnjaka i džak sa slamom donosimo ispred kuće, moj sin Dragutin uzima veliki lanac, što se vuče zaprega i uzima to, a mi ukućani, moja ćerka Milena i unuci, čekamo na vratima, on ulazi u kuću, čestita Božić, mi mu odgovaramo i bacamo žito preko njega... Dok se to završava na šporetu vruća rakija, šumadijski čaj, onda se na pod postavlja večera, stavlja se slama, pijučemo, ja sam kao pevčina, ali ima i pilića moji unuci, i tako dalje, i tako dalje... Servira se posna hrana, tu je posna sarma, riba, pasulj, rotkva strugana, praziluk, posni kolači, svi posni specijaliteti su na podu. Onda okadimo to sve, pomolimo se Bogu... - kaže pevač i nastavlja:

 

 

- Sutradan se budimo, ustajemo, doručkujemo, svi pogledamo na svoje kašike da li ima neka ogrebotina, svako zapamti gde je sedeo prethodne noći i koja je njegova i ako ima zagrebano, znači, dok smo mi spavali, u našu kuću su ušle vile i odigrale neko kolo, ako nije kašika zagrebana, znači nisu vile dolazile, znači nije to u redu. Ako su vile bile, to je dobar znak i one su došle da odigraju vilino kolo, ali ako ne zagrebu nešto nije kako treba. Kasnije česnicu lomilo i ko nađe paricu, on je bogat čovek.

Era kaže da je njegova ćerka Milena ta koja sprema celu trpezu, a da je sve to nasledila od svoje pokojne majke, Erine supruge, koja celoj porodici nedostaje:

- Nedostaje mi svaki dan i nedostajaće mi do kraja života - emotivan je Ojdanić.

 

 

Ljubav dede i unuka je nemerljiva, a Era otkriva čime ih daruje na praznike.

- Dobiju obećanje fantastično, kažem im ,,Ljubi vas deda, drago mi je da smo se okupili", naravno, dobiju poklon, ali oni najviše vole kada na Božić dobiju keš, pametna deca na dedu - zaključuje Era kroz smeh.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading