SRCEM KROZ RAVNICU: Ne propustite priču o „srpskom gradu“ u Mađarskoj!

Autor:

Zabava

30.09.2021

10:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emisija "Srcem kroz ravnicu" nastavlja putovanje kroz Mađarsku i u novoj epizodi sada već prepoznatljivi voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović vodi vas u Sent Andreju. Ovo malo mesto je kao mali srpski grad u mađarskom gradu, jer tu se nalazi Saborna crkva, Kuća Jakova Ignjatovića, Trg Vuka Karadžića, Esnafski krst, Požarevačka crkva.

Republika

Foto: Promo

Slaviša Čurović i Nina Radulović

Velika seoba Srba učinila je da su na ovom prostoru živeli naši preci, iako van etičke mase svog naroda, oni su u prestonici mađarskih kraljeva brinuli o celom srpskom narodu.

Ključ te energije je bogati život i istorija svih velikih srpskih imena koji su doprineli da ovaj prostor, grad i ulice doživljavamo kao svoje.

Nina i Slaviša obišli su i predstaviće nam u novoj epizodi Pravoslavni muzej, Vladičanski dvor, srpski restoran Korner, KUD Taban i Muzej marcipana. Putem emisije „Srcem kroz ravnicu“ odvešće nas i u jedini živi pravoslavni manastir u Mađarskoj, u selu Grabovac koji je udaljen 120 km od granice. Ono što ga izdvaja je njegovo poreklo, osnovan je od strane dalmatinskih monaha koji su ovde izbegli zbog gladi u 16. veku.

Republika

Foto: Promo

Nina Radulović i Slaviša Čurović u emisiji ,,Srcem kroz ravnicu"

 

U vreme ekskurzija u Mađarskoj, srednjoškolci su posećivali obavezno Sent Andreju i to je bio obavezni deo njihove edukacije. Za one koji su živeli u Vojvodini ovo je mala razlika po ukusima i načinu života u odnosu na srpsku ravnicu.

Saborna crkva u Sent Andreji je najveći pravoslavni hram. Smeštena je uz eparhijski dvor i Srpski pravoslavni muzej. Nazivaju je još Bogodoričina crkva, Uspenjska ili Beogradska katedrala. Ikonostas crkve je fantastičan, sa džinovskim baroknim stubovima.

Obližnji pravoslavni muzej je takođe jedno pravo bogotastvo, sadrži crkveno-umetničku zbirku i predstavlja svedočanstvo srpske kulture na ovim prostorima.

Put nas dalje vodi do Manastira Grabovac, koji je jedini živi pravoslavni manastir u Mađarskoj, u selu Graboc, od srpskog Grabovac, koji se nalazi na 120km od srpsko – mađarske granice. Ono što njega izdvaja je njegovo poreklo, osnovan je od strane dalmatinskih monaha koji su ovde izbegli zbog gladi u 16. veku

 

Manastir Grabovac je bio „živ“ do 1974. kada ga je napustio i poslednji monah... Ali 20 godina kasnije ovaj manastir je ponovo oživeo zahvaljujući monahinjama Mariji i Hristini koje su tu 15 godina vodile same računa o ovom duhovnom zdanju.

Ono što je lepo je to što se zvonik svetinje vidi nadaleko sa Dunava. Proverili smo kako manastir izgleda iznutra, šta se dešava u manastirskoj kuhinji u vreme posta a šta u redovnom životu. Takođe, saznali smo priču o izvoru vode koja ovoj priči daje čistotu, a vinogradima koji prate klimu i čine ovaj ambijent prelepim i za vernike i za turiste.

Uvek kada napuštamo neko istorijski prebogato mesto čini nam se da smo nešto propustili ali ovoga puta smo se i mi a nadam se da ćete se i vi prepustiti jednom raskošnom bogatsvu grada gde srpska energija i danas vlada.

Znamo da su priroda i život jedno isto. U Mađarskoj smo otkrili naselja, gradove, znamenita i sveta mesta, potpuno drugačija od onoga kako smo ih zamišljali.

Predstavljamo vam mesta u Mađarskoj u kojima su Srbi izdržavali nepravdu i ratove, a iz toga izlazili kao pobednici, stvarali, živeli i ostavili trag!

Ne propustite, "Srcem kroz ravnicu" na Balkan Trip kanalu u četvrtak u 17.30h

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading