MARINA TUCAKOVIĆ PISALA SA POSVETOM: Pesme iza kojih se kriju tragedije!

Autor:

Zabava

23.09.2021

20:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marina Tucaković najplodonosniji je tekstopisac sa naših prostora, a brojne muzičke zvezde kojima je ona pisala pesme opevale su teške momente iz svog života i života drugih ljudi.

Republika

Foto: instagram.com/marina.tucakovic

Marina Tucaković napisala je brojne pesme iza kojih se kriju tragedije

Neki od najvećih hitova domaće diskografije pisani su na osnovu istinitih priča, koje su, pritom, tužne i tragične. Muzičke zvezde su tokom uspešnih karijera otpevale takve pesme, inspirisane ličnim ili teškim momentima iz života drugih ljudi.

Iako mnogi godinama pevaju numere koje se prenose s generacije na generaciju i ne razmišljajući da li i kakvu pozadinu one imaju, mi za vas izdvajamo najupečatljivije stihove s posvetom i otkrivamo njihova značenja.

Marina oplakala sina u pesmi

Republika

Foto: youtube.com/printscreen/Ana Nikolic

Ana Nikolić u spotu pesme ''Mišo moj''

Ana Nikolić otpevala je 2010. baladu "Mišo moj", koju je napisala Marina Tucaković inspirisana ličnom tragedijom. Pokojna autorka najvećih domaćih hitova pesmu je posvetila sinu Milošu, koji je tragično preminuo pre 13 godina.

- Pesmu sam pisala u najtežem životnom periodu, kada sam izgubila sina. Dugo sam razmišljala ko bi mogao ove snažne emocije da prenese na publiku, a onda je izbor pao na Anu Nikolić - otkrila je Marina svojevremeno.

"Kad ljudi vide me,

Znam ja da pomisle

Da ono najgore ipak sam prošla.

Dobro se pretvaram,

Sve živo zavaram,

A svaka pomoć bi

Dobro mi došla... "

Ceca otpevala najlepšu baladu čoveku kog je najviše volela

Republika

Foto: Miloš Ćetković

Ceca pesmu ''Pile'' posvetila pokojnom suprugu

Svetlana Ceca Ražnatović 2006. otpevala je veliki hit "Pile", koji je posvetila tragično nastradalom suprugu Željku Ražnatoviću Arkanu. Tekst je pisala Marina Tucaković inspirisana ovim događajem, a Ceca je na Ušću 1 prvi put s publikom podelila emociju koju su sročile u dirljive stihove.

- S posebnom emocijom govorim o ovoj pesmi. S posebnom emocijom sam je otpevala u studiju. I kad god je pevam, čudno se osećam. Najtužnije emocije izlaze iz mene. Posvetila sam je čoveku kojeg sam najviše volela - rekla je Ražnatovićeva.

"Nijedan nije ti bio ni blizu niti će ko,

a ja sam sa svakim otišla predaleko,

al' ne stigneš nigde kada te slome i sruše ti sve,

leti dalje sam, dole ne gledaj, ne"

Dane iz popravnog doma pretočili u note

Republika

Foto: e-stock/KOBRA

Džejeva pesma ''Nedelja'' inspirisana je njegovim teškim detinjstvom

Džej Ramadanovski 1991. snimio je pesmu "Nedelja", za koju je, kao inspiracija, poslužilo to što je detinjstvo proveo u popravnom domu. Upravo Marina Tucaković je napisala tekst i za jedan od njegovih najvećih hitova, kojim je naslutila da će oboje, kao u pesmi, "na put bez povratka" otputovati baš u nedelju.

- Za refren pesme "Nedelja" kriv sam ja, ispričao sam Marini Tucaković svoju priču iz popravnog doma. Kao klinac, kad sam bio dobar, davali su mi dozvolu da idem kući, a ukoliko nisam, ostajao sam u domu. Ta "Nedelja" govori o meni samom, kada nisam dobio dozvolu da izađem, a Marina je za deset minuta napisala refren - otkrio je Džej 2017. u emisiji "Rada sam".

"Nedelja, i svi ste tu,

sve podseća na sreću,

nedelja, a više vas ja

zagrliti neću.

Nedelja, i svi ste tu,

a mene s vama nema,

daleko negde sam

na put bez povratka

vaš sin se sada sprema"

Krvavi "Svatovi"

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Pesma ''Svatovi'' Vesne Zmijanac inspirisana tragičnim događajem mladog para

Vesna Zmijanac izbacila je 1990. mega hit "Svatovi". Ova pesma nastala je prema istinitom tragičnom događaju. Mlada, koja je bila u drugom stanju, zajedno s mladoženjom krenula je na probu venčanice. Medutim, par je doživeo saobraćajnu nesreću, koja ih je oboje, odnosno sve troje usmrtila.

"Čiji ono svatovi

bez muzike poljem hode.

Čiji ono svatovi

uplakani kolo vode.

Čiji ono svirači,

mesto pesme, tugu poje.

Čiji ono svirači,

mesto para, suze broje"

Mlada Vinka umrla od neizlečive bolesti

Republika

Foto: Printscreen

Zoran Kalezić otpevao je pesmu o Vinki koja je preminula od teške bolesti


Zoran Kalezić opevao je priču o Vinki Pivljanki, čija je tužna sudbina stala u narodnu pesmu. U selu Nedajno u Pivi u domu Blagoja i Danice Koprivice, koji su imali tri sina i tri kćeri, najmlađa Vinka obolela je od teške bolesti, koja ju je vrlo brzo i odnela. Momir Koprivica, Vinkin brat, u danima žalosti napisao je tekst o smrti svoje sestre i predao ga pevaču narodne muzike Božidaru Ivaniševiću. Tekst usklađen s muzikom predstavljen je javnosti na ilidžanskom festivalu narodne muzike 1967. Pesma je nagrađena kao originalan izraz, a narod ju je odmah prepoznao kao živi planinski izvor. Obrada Zorana Kalezića je kasnije još više doprinela da ona ostane da živi u narodu.

"Bolovala mlada Vinka

rodom Pivljanka.

Što je tebi, kćeri moja,

pita je majka.

Zašto, kćeri, ne ustaneš,

stiže proljeće,

evo tvoje drugarice

beru cvijeće"

Sačuvala čast na najtragičniji način

Republika

Foto: youtube.com

Zdravko Čolić posvetio je pesmu ''Ona spava'' devojci koja je nastradala bežeći od silovatelja

Tragediju zbog koje je pre više od četiri decenije plakala cela bivša Jugoslavija opevao je Zdravko Čolić svojom pesmom "Ona spava". Naime, on je svoju pesmu posvetio Milici Kostić, koja je 1974, bežeći od grupe silovatelja, skočila sa 11. sprata zgrade, Rubinove kule u Kruševcu, da bi sačuvala svoju nevinost na najtragičniji način i tako otišla u legendu.

"Nikad više snene oči,

Nikad više crne kose,

Nikad više noge bose što je nose,

Što je nose,

Neće vidjet' smiraj dana.

Ona spava, ona spava..."

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading