VELIKA TRAGEDIJA KRIJE SE IZA SLOBODINOG IMENA: Smrt u GASNOJ KOMORI ugušila je najveću srpsku ljubav!

Autor: Republika.rs

Zabava

21.07.2021

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Velika ljubavna priča potpumo je uništena!

RepublikaFoto: instagram.com/sloboda_micalovic_boba
Njeno ime krije tragičnu priču!

Sloboda Mićalović jedna je od najlepših i najpopularnijih srpskih glumica, a priča o poreklu njenog imena prenosi se godinama.

Ime Sloboda za svoju mezimicu izabrao je otac popularne glumice dok je igrao monodramu "Ivo Lola Ribar". Kako je glumica otkrila priča iza tog imena najlepša je ljubavna priča na ovim prostorima. 

- Moj otac je igrao monodarmu 'Ivo Lola Ribar', a Sloboda Trajković je bila Lolina verenica. To je najlepša ljubavna priča, poput našeg 'Romea i Julije- rekla je Boba, pa dodala da njena imenjakinja na neki način i danas živi, kroz nju.

RepublikaFoto: instagram.com/sloboda_micalovic_boba
To je srpska verzija "Romea i Julije"...

Sloboda Boda Trajković rođena je u Vrnjačkoj Banji 1918. godine, u godini kada je završen Prvi svetski rat. Njen otac Svetolik, ugledni apotekar, nazvao ju je tako u ime trijumfa slobode. Njen brat Miroslav bio je veoma aktivan u Narodno-oslobodilačkoj borbi i živeo je u Beogradu, gde je i ona stigla na studije hemije i gde ju je Miroslav ju je 1937. upoznao s danas čuvenim Ivom Lolom Ribarom.

Početkom rata Ivo je Slobodi napisao jedno ljubavno pismo, koje je na kraju i ubilo njegovu dragu:

- Najdraža, jedina moja! Pišući ovo pismo ja se pouzdano nadam - optimista sam kao i uvek - da te ono nikada neće stići već da ćemo se nas dvoje videti i uvek ostati zajedno. Jer ovo pismo je zato i pisano... U mom životu postoje samo dve stvari: moja služba našem svetom cilju i moja ljubav prema tebi, najmilija moja. Našu sreću i život koji smo hteli nismo, kao i milioni drugih, mogli ostvariti izolovano, već preko naše borbe i naše pobede. I zato su te dve stvari u suštini, u meni samom, jedno... Ako primaš ovo pismo - ako, dakle, ja ne doživim taj veliki čas, nemoj mnogo tugovati najdraža! U svetu u kome budeš tada živela naći ćeš, uvek živ, najbolji deo mene samog i svu moju ljubav prema tebi... I želim da nikada ne dobiješ ovo pismo, već da zajedno s tobom dočekam veliki čas pobede.

RepublikaFoto: Nebojša Babić
Ljubavni par nije dočekao kraj rata!

Njih dvoje na žalost nisu dočekali kraj rata, kao prenosi "Kurir", Sloboda nije dobila pismo, već je ono dopalo u ruke policije, koje je Ivinu životnu ljubav uhapsilo. Pokušali su da prisile Bodu da svom voljenom napiše novo pismo kako bi otkrili gde se Ribar nalazi, međutim ona je to odbila zbog čega je završila u logoru.

Ivo Lola Ribar poginuo je 27. novembra 1943. godine od neprijateljske avionske bombe, dok se spremao da krene za Kairo, na mesto šefa Vojne misije NOV i POJ pri Štabu savezničke komande za Bliski istok, dok nje njegova verenica Sloboda ugušena sa porodicom u gasnoj komori Banjičkog logora 9. maja 1942. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading