(FOTO) BIO JE MEĐU PET NAJBOLJIH GLUMACA EVROPE, A ONDA JE IZVRŠIO SAMOUBISTVO: STRAVIČNA životna priča našeg VELIKOG UMETNIKA!

Autor: Republika.rs

Zabava

04.07.2021

06:30

Zbog jedne stvari nije mogao više.

printscreen
Izvršio je samoubistvo!

Iako je sa nepunih 18 godina postao glavni glumac u filmu Emira Kusturice “Dom za vešanje”, zbog kog je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi, život legendarnog Davora Dujmovića nije bio bajka.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali je početkom devedesetih došao u dodir s heroinom.

Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”, ali i po ulogama u “Top listi nadrealista”.

Glumac je poreklom iz Sarajeva, a uloga po kojoj je ostao prepoznatljiv dobio je sasvim slučajno. Naime, dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio na pijaci Markale.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filmofilijak (@filmofilijak)

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao – pričao je Davor.

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, došli su i Emir Kusturica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za film “Otac na službenom putu”, na šta je on pristao i na probnom snimanju se pokazalo da je mladić savršen za ulogu.

Kako prenosi "Objektiv", posle filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju, ali pošto nije uspeo da upiše iz prvog puta više nije ni pokušavao, ali je i bez diplome zvanično bio među pet najboljih glumaca u Evropi.

Rat je Davora zatekao u Sarajevu, odakle odlazi u Beograd. U tom periodu snimio je još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Sa samo 30 godina, 31. maja 1999. godine izvršio je samoubistvo vešanjem u Novom Mestu.

Komentari (1)

Loading
assturiass

05.07.2021 00:09

po čemu je to Davor "vaš" glumac?