(FOTO) SRCEM KROZ RAVNICU: Dobrodošli u grad biznisa i sporta, gde Dunav ljubi Tisu

Autor: Republika.rs

Zabava

24.06.2021

09:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovoga puta voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović obišli su kraj u kojem se "dodiruju" Dunav i Tisa.

RepublikaFoto: Promo/SKR
Tamo gde Dunav ljubi Tisu!

Putopisni serijal "Srcem kroz ravnicu" koji se emituje na kanalima "Arena Channels Group" nastavlja svoj put Vojvođanskom ravnicom.

Ovoga puta voditeljski par Nina Radulović i Slaviša Čurović obišli su kraj u kojem se "dodiruju" Dunav i Tisa, predeo prepun prirodnih lepota ali i brojnih divnih priča "malih" velikih ljudi. Lepa voditeljka i poznati glumac krenuli su od Novog Slankamena, koji je nastalo razdvajanjem od Starog Slankamena. Mešavina stanovništva učinila je da različiite kulture spajanjem daju posebnost ovom mestu.  

Za razliku od Novog, naselje Stari Slankamen je naseljeno još u antičko vreme i prema legendi tu je sahranjen Atila Hunski. Smešten je na na tromeđi Srema, Bačke i Banata, atraktivnoj istorijskoj i geološkoj lokaciji, na nadmorskoj visini od 80 metara, i samo 55 km od Beograda.

RepublikaFoto: Promo/SKR
Imaju i fudbalski klub!

Osim istorijskih, ovo mesto ima i brojne turističke vrednosti: lesne naslage jedinstvene u Evropi, mineralnu vodu, reku bogatu ribom, prelepe obale, peščane Ade i plaže... Ali i ono najznačajnije, izvor lekovite mineralne vode „Slanača“ jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini. Ova voda ima temepraturu od 18,4°C i sadrži lekovite komponente poput natrijum-hlorida, joda, magnezijuma, kalcijuma, stroncijuma i barijuma.

Stari Slankamen krasi crkva Svetog Nikole koja se ubraja među najstarije crkve sagrađene u stilu srednjovekovnih tradicija i kao uzor joj je verovatno poslužila crkva manastira Ravanice, zadužbina kneza Lazara.

Crkvu je prema predanju podigao despot Vuk Grgurević, u narodu poznat kao Zmaj Ognjeni Vuk, po nekim zapisima 1468. godine i ona predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. Uz Stari Slankamen, na obali Dunava smešten je Zagrad, nekadašnje ribarsko selo koje govori o tradiciji ribolova i dobrim ribolovnim terenima koji ovde postoje. Ovakva mesta uvek izazivaju pažnju posetioca jer se tu krije i priča i miris i ukus mesta koje uz reku opušta. Put dalje vodi u Sruduk čije ime na turskom znači provalija, međutim prva asocijacija na ovo mesto su čuvene januarske košave i fijakerijada.

Obavezna atrakcija za brojne turiste je vinarija "Milanović", pre svega odredište vinskih tragača i vinskih turista. Reakcija onih koji probaju vina „institutskih sorti“ je više od pozitivne a stranci koji probaju nešto sasvim domaće, odmah zapamte kultna imena vina Sila, Neoplanta, Probus. I često se vraćaju.

RepublikaFoto: Promo/SKR
Okusili su vojvodinu na pravi način!

Dalje sledi Belegiš, na desnoj strani Dunava i predstavlja jednu pravu kulturnu, sportsku „košnicu“ dešavanja. Od lovačkog, do udruženja penzionera, golubara, žena, ali i za ljubitelje najvažnije sporedne stvari na svetu, tu se nalazi FK Podunavac. Fudbalski klubovi u malim mestima su najznačajnija mesta okupljanja igrača i navijača i tu podršku koju dobijaju  predstavljaju suštinu sporta kakav treba da bude.

Pored fudbalskog tu i konjički klub Mirela koji ima dugu tradiciju i ovde ćemo saznati koje sorte konja uzgajaju i po šta ih razlikuje od ostalih vojvođanskih ergela.
U blizinu su i Banovci za koje se može reći da je to naselje izašlo na obalu reke. Na prvi pogled slične kuće i zgradice, ali sa ličnim pečatom i divnim dvorištem i baštama, sa puno zanata i vrednih ruku koje ovo mesto čine življim od ostalih. Tradicionalni vojvođanski izgled mesta krasi i jedna moderna školska institucija, koja je drugačija od arhitekture mesta, ali šalje poruku koliko je ta povezanost starog i modernog bitna i za obrazovanje i za izgled mesta. Reč je o školi koja nosi naziv po najvećem srpskom naučniku, Nikoli Tesli.

RepublikaFoto: Promo/SKR
Upoznali su mlade odbojkašice!

I pored visokih temperatura, Nina Radulović otkriva da iz nedelje u nedelju uživa u obilasku ravnice.

- U novoj emisiji idemo na tromeđu Srema, Bačke i Banata, mesto gde se Tisa uliva u Dunav, Stari Slankamen gde je po legendi sahranjen Atila Bič Božiji. Razgovarali smo sa predsednikom opštine Stara Pazova, Đorđem Radinovićem, obišli smo njegovu obnovljenu osnovnu školu, rodnu kuću u  Belegišu i stadion FK "Podunavac" za koji ga vežu uspomene iz detinjstva. U Novim Banovcima upoznali smo zlatne devojke iz odbojkaškog omladinskog kluba, svetske prvakinje. Tradicija je i da Dunavom plove veslači i kajakaši pa nije čudo da sva naša poznata imena ovog sporta potiču iz Vojvodine. Zašto se konjički klub "Mirela" razlikuje od drugih vojvođanskih ergela i koje sorte konja uzgajaju saznajte u novoj epizodi emisije "Srcem kroz ravnicu" – poručila je pomalo zagonetno Radulovićeva.  

Ne propustite premijerno emitovanje devete epizode serijala „Srcem kroz ravnicu“ koje je zakazano za danas, četvrtak od 20h na kanalu Balkan Trip. Reprizna izdanja zakazana su za petak, 25. i subotu 26. jun.

U petak od 18:30 "Srcem kroz ravnicu" emitujemo na programu AGRO TV, a za sve one koji propuste navedene termine, u subotu emisiju "Srcem kroz ravnicu" mogu pogledati na kanalu Star TV u 12:45 odnosno na RTV Vojvodina u terminu od 12:05. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading