OVO SU NAŠI NAJGORI NASTUPI NA EVROSONGU! Učesnici priznali potpuni debakl!

Autor:

Zabava

01.06.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Kon priznaje da je on napravio najveći debakl u Evropi, nisu se proslavile ni Moje 3, kao i Tijana Bogićević

Foto: youtube.com
Promašaji na Evroviziji

Marija Šerifović jedina je srpska evrovizijska pobednica koja je 2007. u Helsinkiju na 52. Pesmi Evrovizije predstavila našu zemlju s pesmom "Molitva" i dovela ovo takmičenje u Beograd. Srbija je te godine prvi put i učestvovala na prestižnoj evropskoj muzičkoj manifestaciji kao samostalna država, a od tada do danas imala je još 13 predstavnika.

Nakon Marije Srbija je doživela mnogo promašaja, kao što je bio Marko Kon s pesmom "Cipela", zatim Moje 3, trio koje su činile Sara Jovanović, Nevena Božović i Mirna Radulović, s pesmom "Ljubav je svuda", ali i Tijana Bogićević, koja je, uprkos tome što je sjajan vokal, doživela debakl i takođe se nije plasirala u finale.

Postavlja se pitanje zašto niko do sada nije uspeo da ponovi uspeh koji je napravila Šerifovićka iako je Željko Joksimović ostavio značajan trag na najvećoj muzičkoj manifestaciji u Evropi, kao i još nekoliko izvođača koji su poput Bojane Stamenov ostali zapaženi od evropske publike. Uglavnom su nas predstavljali dobri pevači, ali njihove vokalne sposobnosti nisu nas uspele dovesti do vrha evrosong-liste zbog više različitih faktora. Kako to muzički znalci ističu, srpski predstavnici nisu imali uvek kvalitetne pesme, ali ni celokupnu organizaciju i marketinšku kampanju, koje su presudne za visok plasman.

Kon: Ne bih se usudio da komentarišem ijedan drugi naš nastup jer sam poslednji na toj listi

Kada je maltene anonimna devojka Tijana Bogićević s fantastičnim vokalom doživela debakl, polemisalo se oko toga kako da uspe bilo gde ako nije uspela da se probije i bude zapažena u Srbiji. Međutim, prema mišljenju muzičkih stručnjaka, ni to da li su u našoj zemlji, pa čak i regionu veoma popularni, ništa ne znači ako ne ostave pravi utisak na Evrosong sceni.

- Jednom Fincu ili Portugalcu popularnost naših izvođača u regionu ništa ne znači. Primera radi, Marija Šerifović je bila poznata ovde, preko granica Srbije retko ko da je znao za nju, a pobedila je 2007. u Evropi. Koncept je bitan, naravno pesma i izvođač, a to da li je popularan će doneti glasove u regionu, ali to je to - komentarisao je svojevremeno kompozitor "Molitve" Vladimir Graić Graja da popularnost naših izvođača na domaćem terenu ništa ne znači na evropskom tlu, te da se tamo moraju iznova dokazivati pesmom i celokupnim konceptom kojim PR tim odluči da predstavi svoju zemlju.

Graja: Pored pesme i izvođača, bitan je i koncept

Tekstopisac i kompozitor koji je sedeo u žiriju za izbor naših predstavnika na Evroviziji Dragan Brajović Braja nije želeo ni reč da kaže na ovu temu.

 

RepublikaFoto: Časlav Vukojičić

Marija: Srbija više nikada neće biti u vrhu

Naša jedina evrovizijska pobednica Marija Šerifović komentarisala je 2017, kada je Srbiju u Kijevu predstavljala Tijana Bogićević, da bez obzira na to što je njena koleginica sjajan vokal, mi nikada više nećemo biti u vrhu.

- Čula sam za Tijanu, znam njenu pesmu "Tražim". Mnogo lepa pesma. Ona je kvalitetan vokal i ne sumnjam da će pesmu otpevati kako treba. Ali mislim da se više nikada nećemo vratiti u vrh Evrosonga, ne zato što nemamo adekvatnog predstavnika, već zato što je to odavno prestalo da bude muzičko takmičenje. A promena glasanja iz godine u godinu ne ide nikom u korist - izjavila je Šerifovićka pre nekoliko godina.

 

- Stvarno ne bih da pričam o tom cirkusu, razumite me - kratko je rekao za Srpski telegraf.

Predstavnik Srbije 2009, koji je sa pesmom "Cipela" završio te godine na poslednjem mestu i javno komentarisao da je najgori učesnik na Evrosongu, Marko Kon nije želeo da priča o drugim promašajima Srbije.

- Ja sam poslednji na toj listi i ne bih se usudio da komentarišem ijedan drugi naš nastup na Evroviziji - rekao je za naš list.

 

SPISAK SVIH NAŠIH PREDSTAVNIKA

2008. Jelena Tomašević "Oro"

2009. Kon "Cipele"

2010. Milan Stanković "Ovo je Balkan"

2011. Nina Radojičić "Čaroban"

2012. Željko Joksimović "Nije ljubav stvar"

2013. Moje 3 "Ljubav je svuda"

2015. Bojana Stamenov "Beauty never lies"

2016. Sanja Vučić ZAA "Goodbye" (Shelter)

2017. Tijana Bogićević "In too deep"

2018. Sanja Ilić i Balkanika "Nova deca"

2019. Nevena Božović "Kruna"

2020. Hjurikejn "Hasta la vista"

2021. Hjurikejn "Loco, loco"

 

Urednica zabavnog programa RTS, koji organizuje naš odlazak na evropsko muzičko takmičenje, Olivera Kovačević u jednom intervjuu pokušala je da opravda neuspeh naše zemlje na jednoj ovako prestižnoj manifestaciji:

- Mi smo kao zemlja mali. Naš kreativni potencijal je mnogo manji nego velikih zemalja. To vidimo kad odemo u svet. U Srbiji nemamo ničeg dovoljno. Nema dovoljno dobrih pevača ni kompozitora ni kreativaca.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Pažljivi posmatrač

01.06.2021 21:38

Izvinite, ali ovo nije tačno. "Cipela" nije bila poslednja, već deseta u svom polufinalu. Te godine je išlo prvih devet plus po jedna po izboru žirija iz svakog polufinala. Iza Kona i Milana je bilo još devet izvođača, od kojeg je trinaestoplasiranom (Igoru Cukrovu za HR) dat pomenuti wildcard. Čovek je verovatno hteo da kaže da smatra sebe za najgoreg predstavnika od svih naših, a ne da je on bio tad poslednji.