KAKO JE TOZOVAC DOBIO NADIMAK? Sve o životu legendarnog pevača od koga se SRBIJA danas oprostila

Autor: Republika.rs

Zabava

06.04.2021

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragan Predrag Živković je rođen 1936. godine u Kraljevu. Njegov otac zvao se Svetozar, a majka Budimka. Svetozar je bio harmonikaš koga su svi poznavali po nadimku Toza. Otuda potiče i pevačev nadimak Tozovac.

RepublikaFoto: Youtube/ RTS Kolo - Zvanični kanal
Tozovac preminuo u 85. godini

Ljubav prema muzici datira od njegovog ranog detinjstva. U leto 1941. godine je sa roditeljima bio u poznatom restoranu „Evropa“ u Kraljevu, gde je prvi put čuo pesmu „Golubice bela, što si nevesela“. Pesma mu se veoma svidela, pa je pitao oca da zamoli pevačicu da je otpeva još jednom. Ona je pristala, a Predrag je došavši kući uzeo svoju malu harmoniku i za vrlo kratko vreme naučio da svira tu pesmu. 


Roditelji su bili šokirani što je tako mali dečak uspeo sam da nauči da svira tešku numeru. U oktobru 1941. godine nemačka vojska je streljala njegovog oca, zajedno sa još nekoliko hiljada Kraljevčana. Ostao je sam sa majkom i bakom, za koju kaže da se lavovski borila kako bi porodici obezbedila koliko-toliko normalan život. Po završetku osnovne škole upisao je kraljevačku Gimnaziju. Ipak, mnogo više od škole, zanimali su ga golubovi, piše Biografija.org.

Jednog dana njegova razrednica je došla kod majke na posao i kazala joj da je Predrag ubedljivo najgori đak u odelenju. Budimku je to jako pogodilo, a videvši je kako plače on je podelio svoje golubove prijateljima u posvetio se učenju kako bi položio maturu.

Nakon toga je otišao u Beograd s namerom da završi Ekonomski fakultet. Međutim, počeo je da nastupa kao harmonikaš sa raznim orkestrima. Tek nekoliko godina kasnije završio je Višu komercijalnu školu u Beogradu. Započeo je saradnju sa poznatim kompozitorima narodne muzike kao što su Bane Popov, Duško Radetić i Dušan Karaklajić, te je na njihov nagovor počeo i sam da komponuje i peva svoje pesme.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Poslednji studijski album Tozovac je objavio 2002. godine pod nazivom „Žena neverna“. Većinu pesama napisao je sam, dok je na tekstovima sarađivao sa Brankom Kamenkovićem. Na tom albumu našle su se i Tozovčeve interpretacije narodnih pesama „Opa, nina, nina, naj“, „Da zna zora“ i „Beograde lele, lele!“. Tokom više od pola veka duge pevačke karijere Tozovac je nastupao širom sveta. 

Pevao je na koncertima u bivšoj Jugoslaviji, te mnogim gradovima Evrope, Amerike, Kanade i Australije. Poslednji veliki koncert održao je 28. oktobra 2012. godine u prepunom „Sava centru“. Pred nekoliko hiljada svojih obožavalaca pevao je više od tri sata.

Iste godine je dobio diplomu zaslužnog građanina Kraljeva, a u avgustu 2018. godine mu je uručen Zlatni mikrofon Radio Beograda, na koncertu održanom povodom šezdeset godina postojanja Radio Televizije Srbije.

Predrag Živković Tozovac se gradeći uspešnu muzičku karijeru našao i u ulogama televizijskog voditelja, ali i glumca. Na malim ekranima prvi put se pojavio 1968. godine u mini seriji „Naše priredbe“ koja je emitovana na Televiziji Beograd. Uloge su tumačili Slobodan Aligrudić, Ljubomir Cipranić, Olivera Marković i drugi, a kao specijalni gosti pojavljivali su se tada poznati pevači Tozovac i Cune Gojković. Seriju je režirao Jovan Ristić, dok scenario potpisuju Bora Ćosić i Vojislav Kostić. U drami „I Bog stvori kafansku pevačicu“ iz 1972. godine Tozovac glumi pevača. Reč je o jugoslovensko-nemačkom filmu čiji scenario su napisali Gordan Mihić i Bogdan Jovanović, dok režiju potpisuje Jovan Živanović. Glavne uloge su igrali Velimir Bata Živojinović i Vera Cukić. 

U filmu se još pojavljuju pevači Lepa Lukić i Cune Gojković. Napisao je uvodnu muziku za film „Lov na jelene“ iz 1972. godine, te pesmu „Vrati se“ koju je Silvana Armenulić izvodi u jednoj sceni. Pojavio se u tri epizode TV serije „Naše priredbe“, te u jednoj epizodi serija „Obraz uz obraz“ i „Život je lep“ iz 1973. godine. Sa Cunetom Gojkovićem, Zlatom Petrović, Mijom Aleksićem, Miodragom Petrovićem Čkaljom i drugima se 1975. godine pojavio u televizijskom filmu „Momčine“ Aleksandra Đorđevića. Za potrebe TV drame „Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo“ iz 1976. godine napisao je istoimenu pesmu koju je otpevao u pratnji Ansambla Danila Danilovića Daniluške. 

Drama je po oceni kritike i publike 2008. godine uvrštena među deset najboljih drama snimljenih u istoriji RTS-a. Iste godine je učestvovao u snimanju muzičkog tok šoa „Čast mi je poznavati vas“ koji su vodili Vlastimir Đuza Stojiljković, Jovan Janićijević Burduš i Ružica Sokić. Pojavio se i u filmovima „Otpisani“ iz 1978. i „Prva srpska železnica“ iz 1979. godine. 

Od 1983. do 1986. godine je sa kolegama Cunetom Gojkovićem i Zlatom Petković na RTB-u vodio muzičku emisiju „Folk parada“, koja je afirmisala brojne pevače narodne muzike poput Marinka Rokvića, Halida Muslimovića, Zorice Marković i drugih. Tri godine kasnije Tozovac je napisao pesme „Frida“ i „Lilijana Lili“ za potrebe filma „Balkan ekspres 2“ sa kojima se pojavio u ulozi pevača u filmu.


Predrag Živković Tozovac rođen je 1936. godine u Kraljevu. Njegovo detinjstvo je obeležila smrt oca, koga kaže dugo nije mogao da prežali. U rodnom gradu je završio osnovnu i srednju školu, a u Beogradu Višu komercijalnu školu.

Od detinjstva je voleo muziku, a njegov talenat uočili su roditelji koji su ga kasnije upisali na časove harmonike, bubnjeva i trube. Harmonika je ipak bila njegov omiljeni instrument, pa je počeo da svira s raznim orkestrima u prestonici i okruženju. Veliku popularnost stekao je krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka. Učestvovao je na brojnim festivalima, i neretko osvajao glavne nagrade.

U mladosti je važio za velikog zavodnika i boema. Nikad se nije ženio, a iz vanbračnih veza ima dva sina. O svojim ljubavima veoma retko govori, jedina koju pominje je Biljana Ristić, jer smatra da se ona neće naljutiti zbog toga. Priznaje da je voleo i jednu Mirjanu kojoj je posvetio istoimenu pesmu. 

RepublikaFoto: youtube.com

Ipak, više od 35 godina živi sa dve decenije mlađom Emilijom, koju zove Mima. Jednom prilikom je izjavio da se mnogo vole, te iako nisu venčani, imaju najlepši brak na svetu. Pevač je tada izjavio da bi je oženio ukoliko bi ona to htela. To je bio povod novinarima da najave venčanje, koje se ipak nije desilo. Za svoj odnos sa Mimom Tozovac kaže da je više od ljubavi.

Predrag Živković Tozovac poslednjih nedelja lečio se od korona virusa, a vest da je preminuo potvrdio je njegov kum:

- Nažalost nije izdržao, ovaj kovid ga je skroz razorio - rekao je pevačev kum za Blic.


 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading