ŠABANOVA UDOVICA OTKRILA TAJNU O PORODIČNOJ TRAGEDIJI: Pucali su im u noge!

Autor: Republika.rs

Zabava

01.03.2021

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gordana Šaulić, udovica kralja narodne muzike Šabana Šaulića ispričala potresnu porodičnu tajnu o stradanju u Jasenovcu.

RepublikaFoto: youtube.com/pink.rs
Gordana Šaulić

Supruga pokojnog pevača Šabana Šaulića i njegova desna ruka koja je decenijama brinula o njegovoj karijeri, Gordana Šauluć ispričala je kako je njena porodica bila u jasenovačkom logoru.

Ona je sada za medije ispričala kroz kakvu golgotu su prošli njen otac, deda i drugi članovi njene porodice:

 -Samo pominjanje imena Jasenovac, u meni izaziva tugu, nelagodnost i strahotu. Moj otac je jako retko o tome pričao. U stvari, najviše sam o tim događajima saznala u knjizi Dragoja Lukića. 'Rat i djeca Kozare'. Moj otac je inače iz Sreflija, to je kod Bosanske, sada Kozarske Dubice. Mislim da je ceo taj kraj završio u logorima ili ubijen. Tata je bio u Jasenovcu zajedno sa svojim ocem, odnosno mojim dedom, svoja dva brata - mojim stričevima, i 45 ili 46 članova uže porodice. Svi oni su ostali u jasenovačkom logoru, osim tate, koji je uspeo da pobegne. Tada je imao 12 ili 13 godina - prisetila se Goca za "Objektiv" i iznela nekoliko detalja o očevom begu iz ustaške klanice, koje je upamtila od oca:

Tata, deda i drugi logoraši išli su preko nekog mostića koji je sa strane bio ograđen bodljikavom žicom. Terali su ih da pređu na drugu obalu kako bi ih ubacili u te peći. Deda je, međutim, viknuo 'Juriš!', i počeli su da beže. Pucali su im u noge, moj stric je samo rekao ocu: "Tata, ranjen sam". Deda je uspeo da prebaci oca preko te bodljikave žice, košuljica mu se zakačila za nju. Ko ga je dalje gurnuo u vodu, ne znam. Nije znao da pliva, ali uspeo je da ispliva. Nije znao ni gde se tačno našao kada je došao do druge obale… Kad se dokopao te obale, trčao je i sutradan je naišao na neku partizansku jedinicu, kojoj se priključio. Bio je kurir kod Žarka Zgonjanina, tad je bio on general, to je bio njegov odred i tako je u partizanima dočekao kraj rata.

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Gordana Šaulić sa sinom Mihajlom

Nažalost, ostali logoraši iz Mihajlove familije nisu bili te sreće, majka i sestre su bile negde u partizanima, ali u logoru niko nije preživeo:

- Spaljeni su njegov otac Steva, stričevi, braća Rajko i Milan i svi ostali članovi porodice. Po mom ocu Mihajlu, koga su zvali Mićo, Šaban i ja smo nazvali našeg sina - zaključila je Gordana Šaulić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading