POKOJNI KANTAUTOR SLUTIO DA MU SE BLIŽI KRAJ! Balašević predosetio smrt, Ćero, molim te, dođi, posle će biti kasno!

Autor: Dušan LUKIĆ

Zabava

23.02.2021

04:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Đole je na prošlogodišnjem koncertu za bogojavljensku noć rekao da žali što mu naslednica nije došla na nastup, kao da je znao da umire, kaže Robert Čoban

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Jovana i Đorđe Balašević

Direktor "Kolor pres grupe" Robert Čoban gostovao je juče na televiziji Prva, pa je tom prilikom ispričao da je pokojni kantautor Đorđe Balašević već na poslednjem koncertu održanom u Novom Sadu predosetio da mu se bliži kraj.

On je objasnio da se pevač na bini našalio govoreći da mu je žao što je njegova ćerka ostala kod kuće sa decom i nije te večeri bila s njim, pa je delovalo kao da se, na neki način, već opraštao od publike.

RepublikaFoto: youtube.com/Tanjug
Robert Čoban

- Đole je tradicionalno održavao koncerte na bogojavljensku noć i eto, prošlogodišnji koncert bio mu je poslednji. Tako je i izgledalo kada se setim svega i vratim film. Koncert je trajao dugo, on je bio narušenog zdravlja, to se jasno videlo na njemu. Moja sestričina i ja smo bili na nastupu sa društvom, neki iz ekipe su otišli ranije, pa sam u jednom trenutku rekao da treba da ostanemo do kraja. Imao sam neki osećaj kao da se Đole oprašta od Novog Sada. On se u jednom trenutku našalio i rekao: "Ćerka je ostala kod kuće da čuva decu, a ja sam je pre toga molio da dođe jer mi je to, možda, poslednji koncert". Na kraju se ispostavilo da je bio u pravu - rekao je Čoban tokom svog gostovanja na TV Prva.

Robert: Đole je bio veći od Tita. Muzikom je ujedinio ceo region

Robert je objasnio da je Đoletov odlazak, na neki način, ujedinio region jer je narod u gradovima širom Balkana izlazio na trgove da bi Balaševiću uputio poslednji pozdrav uz puštanje njegovih hitova.

- Spadam u te generacije koje su najbolje ispratile Đoletov rad. Svima nam je teško pao njegov odlazak. Napisao sam na društvenim mrežama, a često ovako prokomentarišem da od sahrane Josipa Broza Tita ne postoji nijedna osoba koju smo izgubili, a da je cela bivša Jugoslavija tako iskreno i spontano plakala za njom. Bez ikakve organizacije, ljudi su se okupljali da bi mu odali počast. Verujem da je Balašević možda veći i od Tita zbog toga što je Broz bio državnik, imao je svoju ideologiju, pa je narod bio za ili protiv. Ovde kod Balaševića su se svi ujedinili. Ispraćaj Đoleta se desio u šest različitih država, a ljude niko nije mogao da natera da se okupe. Ni u Subotici, ni na Cetinju, ni u Splitu. To govori o tome koliko mi, po starom običaju, postajemo svesni toga koliko je neko bio dobar tek kada umre - rekao je Čoban, a potom je prokomentarisao to što je porodica spontano i skromno uz tamburaše kantautora ispratila na večni počinak:

- Smatram da je porodica ispravno postupila što je donela odluku da se Đole sahrani bez velike gužve, takoreći u tajnosti, upravo iz tog razloga da se ne bi ugrozila ta spontanost i lepota koja se dešavala generalno u njegovom životu. On je u svakom segmentu života bio spontan. Nije bio od onih šoumena koji su zabavni na stejdžu, a namrgođeni su u privatnom životu. Bio je opušten kada sedite s njim i radite intervju do te mere da bi samo odjednom počeo da priča viceve! Zato je dobro što se i sahrana odigrala spontano. U poslednje vreme izbegavao je da gostuje u medijima jer je devedesetih imao ružna iskustva upravo zbog svojih stavova. Na nekim televizijama je bio zabranjivan, ali je uprkos tome bio velika zvezda.

Ako se osvrnemo i na neke od Balaševićevih poslednjih razgovora za medije, da se primetiti da, kada je pričao o svojim gostovanjima, stalno se pitao da mu možda nisu poslednji. Pa je tako i nakon koncerta u Osijeku, opevanom u poslednjoj pesmi "Hej, lega", govorio da se zbog situacije s koronom ne zna da li će više ikada i otići u Osijek. Takođe, kada se nakon operacije srca, prilikom koje su mu ugrađeni stentovi, oglasio video-porukom, snimljenom u njegovom dvorištu, poručio je da više nikada neće biti dobro.

 

RepublikaFoto: Printscreen

RTS napravio omaž dostojan Đoleta

Specijalna emisija o životu i stvaralaštvu Đorđa Balaševića "Pesnik panonskog srca", koja je prikazana preksinoć na RTS, naišla je na takvo oduševljenje kod gledalaca da su nastavili da prenose utiske i na društvene mreže. Internet su preplavili komentari o tome kako je autorka i voditeljka emisije Olivera Kovačević, koja je ugostila veliki broj uvaženih ličnosti bliskih Balaševiću, uspela da napravi upravo onakav omaž kakav jednom velikanu, kakav je bio Đorđe Balašević, i dolikuje. U omažu posvećenom ovom velikom umetniku prvi put su ispričani detalji iz njegovog života za koje javnost i nije znala. Govorili su njegovi prijatelji i saradnici, kao i muzičari iz regiona, kao što su Rade Šerbedžija, Momčilo Bajagić Bajaga, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Miroslav Ilić, akademik Matija Bećković, te mnogi drugi. Iz arhive RTS prvi put je prikazan materijal koji decenijama gledaoci nisu imali prilike da vide, a tiče se rada Balaševića.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading