TEMPERATURA IDE DO 40 STEPENI! Upozorenje RHMZ! Ova dva dana biće PIK TOPLOTNOG TALASA!

Autor:

Vesti

18.06.2024

19:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sutra će se maksimalne temperature kretati od 35 do 38 °S, a u četvrtak od 33 °S na severozapadu do 39 °S na jugu i istoku Srbije.

TEMPERATURA IDE DO 40 STEPENI! Upozorenje RHMZ! Ova dva dana biće PIK TOPLOTNOG TALASA!

Foto: RHMZ/printscreen

Nalazimo se na početku perioda koji će obeležiti priliv veoma toplog vazduha sa severa Afrike ka našem području, upozorava RHMZ i navodi vrednosti maksimalnih temperatura po danima do kraja sedmice.

Kako se navodi, sutra će se maksimalne temperature kretati od 35 do 38 °S, a u četvrtak 
od 33 °S na severozapadu do 39 °S na jugu i istoku Srbije.

- U petak i subotu očekuje se pik toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 °S - navode u RHMZ i dodaju.

U subotu posle podne na severu i zapadu, a u nedelјu (23.06.) i u ostalim krajevima pad temperature i povratak na vrednosti u intervalu od 28 do 34 °S.

Zavod je takođe izneo detaljnu prognozu za julske, avgustovske, septembarske, oktobarske i novembarske temperature i padavine.

Topliji i suvlјi jul. Pojava toplotnih talasa
 

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.5ºS, piše u prognozi RHMZ..

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.2ºS.
.
Srednja mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 25 mm.

Topliji i suvlјi avgust. Toplotni talasi

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.3ºS.


Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0ºS do 2.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 25 mm.


Topliji i prosečno vlažan septembar

U većem delu Srbije topliji i prosečno vlažan, a u Centralnioj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji topliji i suvlјi septembar. Nastavak kasnog leta u prvoj polovini septembra.

 

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.6ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom septembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Centralnoj, Južnoj i Jugozapadnoj Srbiji biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima za 5 mm do 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 49 mm.Prosečno topao i prosečno vlažan oktobar. Miholјsko leto

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 0.5ºS do 1.0ºS u odnosu na višegodišnji. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 50 mm.

Prosečno topao i prosečno vlažan novembar
 

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 4.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 11.0ºS.

U celoj Srbiji mesečna suma padavina tokom novembra zadržavaće se u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 46 mm.

 

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading