HAPŠENJE U CRNOJ GORI: Pronađeno 123 komada naočara vrednih 18.000 evra

Autor:

Svet

18.06.2024

20:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobode je lišen N. R. (50).

HAPŠENJE U CRNOJ GORI: Pronađeno 123 komada naočara vrednih 18.000 evra

Foto: Franz P. Sauerteig from Pixabay

Crnogorska policija je danas uhapsila osobu koja je posedovala 123 komada skupocenih sunčanih naočara različitih brendova, čija je ukupna vrednost procenjena na oko 18.000 evra. Osoba koja je lišena slobode je N. R. (50), a naočare su mu oduzete, saopštio je crnogorski MUP.

Dežurni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je obavešten o ovom događaju i naložio je da se N. R. zadrži zbog sumnje da je počinio krivično delo nedozvoljena trgovina, preneo je Tanjug.

Ovakve radnje ukazuju na kršenje zakona o trgovini i zaštitu intelektualne svojine, te se očekuje da će nadležne institucije sprovesti dalju istragu kako bi utvrdile sve okolnosti ovog slučaja.

U Crnoj Gori, kršenje zakona o trgovini i zaštiti intelektualne svojine regulisano je nekoliko zakonskih propisa koji štite prava intelektualne svojine i regulišu trgovinu proizvodima koji su predmet tih prava. Evo nekoliko ključnih zakona koji se odnose na ovo područje:

Zakon o autorskom i srodnim pravima: Ovaj zakon reguliše prava autora na njihova autorska dela, kao i srodna prava povezana sa pravima izvođača, proizvođača fonograma, proizvođača audiovizuelnih dela i emitera programa. Propisuje se šta se smatra povredom autorskih prava i kako se ta prava mogu štititi u okviru pravnog sistema Crne Gore.

Zakon o žigovima: Žigovi se koriste za identifikaciju proizvoda i usluga jednog preduzeća i razlikovanje od proizvoda i usluga drugih preduzeća. Zakon propisuje postupak registracije žiga i prava koja proizlaze iz te registracije, kao i sankcije za povredu žigova.

Zakon o industrijskom dizajnu: Ovaj zakon reguliše zaštitu industrijskog dizajna, koji obuhvata spoljni izgled proizvoda ili njegov deo, koji se može vizuelno oceniti. Propisuje se postupak registracije industrijskog dizajna i prava koja proizilaze iz registracije.

Zakon o patentima: Zakon o patentima reguliše zaštitu pronalazaka, odnosno tehničkih rešenja za probleme iz određenih oblasti tehnike. Propisuje se postupak zaštite patenata, uslovi za njihovo sticanje i prava koja proizilaze iz patenata.

Zakon o trgovini: Ovaj zakon reguliše sve oblasti trgovine, uključujući i pravila koja se odnose na zaštitu potrošača, pravila o tržišnom takmičenju, kao i postupke i uslove pod kojima se može obavljati trgovina robom i uslugama.

Kršenje ovih zakona, uključujući i nedozvoljenu trgovinu kao u slučaju sa sunčanim naočarima, može imati ozbiljne pravne posledice kao što su novčane kazne, oduzimanje predmeta koji su predmet kršenja, kao i druge administrativne i sudsko-pravne mere koje se primenjuju u skladu sa zakonom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading