HITNO UPOZORENJE: Velike padavine i sneg u Sloveniji, a šta nas čeka u Srbiji?

Autor:

Vesti

24.02.2024

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nevreme u Sloveniji

HITNO UPOZORENJE: Velike padavine i sneg u Sloveniji, a šta nas čeka u Srbiji?

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić


Jako nevreme zahvatilo je Sloveniju već u petak, a tokom subote širom zemlje palo je izuzetno velike količine kiše. Na severozapadu, zapadu i jugozapadu palo je čak više od 200 litara kiše po kvadratnom metru, što je izazvalo nagli i višemetarski rast reka, uz opasnost od poplava. Zanimljivo je da je prethodni period bio obeležen sušom, ali su rečna korita bila pripremljena za prihvat ogromne količine atmosferske vode.

Sneg je takođe zahvatio delove Slovenije iznad 1500 metara nadmorske visine na zapadu i severozapadu, gde je palo čak od 70 do 100 cm snega. Na predelima oko 1600 metara visine mera se i do 2 metra snega, dok su na još većim nadmorskim visinama, poput Krederice i predela iznad 2000 metara, zabeležene impresivne količine snega od 310-320 cm. Ovo nevreme je takođe donelo i orkanske udare vetra od 150 km/h, praćene pravom vejavicom i mećavom.

Stanje u regionu

Uz Sloveniju, nevreme je zahvatilo i druge delove regiona. Olujni sistem premestio se južnije i na udaru veoma obilnih padavina su jug Dalmacije, Hercegovina i Crna Gora. Očekuje se nagli rast svih reka, ali je važno napomenuti da je prethodni period bio sušan, pa se beleži nizi vodostaj. Ipak, treba biti oprezan kod manjih bujičnih tokova, a očekuje se i nagli rast u slivu Piva i Tare, Morače, Zete i Neretve.

Vreme u Srbiji

Kada je reč o Srbiji, situacija nije tako dramatična. Iako se očekuje više kiše na zapadu i jugozapadu, ne očekuju se približne količine kao u Sloveniji i regionu. Nagli rast reka, poput Ibra i Drine, očekuje se, ali nema opasnosti od poplava. Veća opasnost dolazi od jakog južnog vetra, koji može dostići olujne udare, posebno u košavskom području i na planinama. Kiša će padati i na višim planinama, a sneg se očekuje samo na najvišim vrhovima, uglavnom iznad 1800-2000 metara nadmorske visine.

U zaključku, iako situacija u Sloveniji i regionu izaziva zabrinutost, u Srbiji se očekuje manji uticaj nevremena, ali ipak treba biti oprezan zbog mogućih olujnih udara vetra i naglog rasta reka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading