NOVI LEDENI TALAS STIŽE U SRBIJU: U februaru nas očekuju kiša i sneg

Autor:

Vesti

31.01.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zahlađenje koje očekujemo između 15. i 20. februara biće jače po intenzitetu, uz stvaranje snežnog pokrivača, kaže meteorolog Slobodan Sovilj

NOVI LEDENI TALAS STIŽE U SRBIJU: U februaru nas očekuju kiša i sneg

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Dimitrije Goll

Srbiju u februaru očekuje još jedan ledeni talas, kaže načelnik Nacionalnog centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije meteorolog Slobodan Sovilj. Prema njegovim rečima, najhladniji dani nas očekuju sredinom meseca kada i u nizijama možemo očekivati stvaranje snežnog pokrivača.


TRI LEDENA DANA


- U drugoj dekadi februara treba računati na postepeno zahlađenje. Prvo zahlađenje oko 10. februara biće blaže, ali zahlađenje koje očekujemo između 15. i 20. februara biće jače po intenzitetu, tako da u tom periodu treba računati i na pojavu i kiše i snega u nižim predelima, uz povremeno krtakotrajno stvaranje snežnog pokrivača. U tom periodu prognoziraju se do tri ledena dana u nižim predelima, kada će temperatura tokom čitavih dana ostati malo ispod nule, a generalno u celoj drugoj polovini meseca padavine će biti učestalije. Mesečna količina će biti veća od proseka - od 40 do 70 mm padavina prosečno u nizijama i do 80 mm na planinama - kaže Sovilj.


Pre ovog zahlađenja imaćemo stabilno vreme, sa prosečno višom temperaturom za ovo doba godine.


- Prvih desetak dana februara možemo očekivati relativno stabilno vreme, s temperaturom znatno iznad proseka za početak februara. Kratkotrajna kiša biće moguća samo večeras i to na severu Srbije, a tokom noći prolazno i u ostalim krajevima, na planinama će biti malo snega. Zatim, 5. februara, u ponedeljak, takođe stiže kratkotrajna kiša, pre svega na severoistoku zemlje - najavio je ovaj iskusni meteorolog.


ZIMA NIJE GOTOVA


Prema njegovim rečima, jutarnji mraz biće lokalna pojava, a maksimalna dnevna temperatura u većini mesta ići će između 10, pa čak do 18 stepeni Celzijusa. To znači da ćemo biti pod uticajem tople vazdušne mase, koja će dominirati Sredozemljem, Pirinejskim poluostrvom, većim delom Balkanskog poluostrva, dok će se frontalni sistemi i znatno hladniji vazduh zadržavati na severu i istoku Evrope, tako da ćemo prvih deset dana februara imati temperaturu koja je karakteristična za drugu polovinu marta.


Kako kaže, treća dekada februara biće period temperaturnih oscilacija, čestih smena toplog i hladnog vremena, ponovo s uslovima i za kišu i za sneg u nižim predelima.
Sovilj je istakao da zima još nije gotova i da nije neuobičajeno da imamo i epizode zahlađenja sa snegom čak i u martu i aprilu. On je podsetio da je prošle godine 3. i 4. aprila na Košutnjaku registrovano čak 30 cm snega, dok je na Vračaru bilo 19 cm snega.
- Prodori hladnog vazduha dešavaju se i početkom proleća, samo su kratkog daha - objasnio je Sovilj.


U Zaječaru deset ispod nule


Poslednjeg dana januara najhladniji grad u Srbiji bio je Zaječar, u kom je izmereno čak -10 stepeni Celzijusa. Što se tiče destinacija, najniža temperatura je izmerena u Sjenici i na Besnoj kobili i iznosila je -14 stepeni.


U prvoj dekadi februara imaćemo temperature i do 18 stepeni Celzijusa

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading