VREMENSKA PROGNOZA ŠOKIRA: Stiže nam sneg, vetar i padavine! Evo detaljnog izveštaja

Autor:

Vesti

27.01.2024

17:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vremenska prognoza za subotu i nedelju u Srbiji: Promenljivo i vetrovito vreme, sa mogućim padavinama

VREMENSKA PROGNOZA ŠOKIRA: Stiže nam sneg, vetar i padavine! Evo detaljnog izveštaja

Foto: Shutterstock

Kiša i vetar


Preko Srbije u toku noći i jutra prešao je hladni front, koji je doneo prolazne padavine, ali i uslovljava veoma vetrovito vreme. Promenljivo vreme nastaviće se u Srbiji i u nastavku vikenda. Na severu Srbije preovladava sunčano i takvo vreme zadržaće se i do kraja dana. U ostalim predelima je promenljivo oblačno, ponegde sa slabim padavinama, u nižim predelima u vidu kiše, na planinama u vidu snega.

**Jak severozapadni vetar i padavine u vidu snega i kiše**

Veoma je vetrovito, uz jak severozapadni vetar sa udarima višim od 50 km/h, na planinama istočne Srbije i od 100 km/h. Veoma jak severozapadni vetar duvaće i u nastaku dana i biće najjači u Vojvodini, na istoku Srbije i na planinama, ponegde i sa olujnim udarima. Trenutne temperature u većem delu Srbije kreću se od 4 do 10°C, u Beogradu je 8°C. Zlatibor i Sjenica mere 2°C, Kopaonik -6°C. U toku večeri i u noći između subote i nedelje preko Srbije se očekuje prelazak još jednog oblačnog sistema, povremeno sa kišom, susnežicom i snegom.

**Nedelja - Sunčano na severozapadu, promenljivo oblačno sa padavinama na jugu**

U nedelju će na severozapadu Srbije i u Timočkoj i Negotinskoj Krajini biti sunčano. U ostalim predelima očekuje se promenljivo oblačno, a južnije od Save i Dunava, povremeno sa padavinama, pa se očekuju padavine pljuskovitog karaktera u vidu kiše i susnežice, snega na planinama, a povremeni pljuskovi snega očekuju se i u nižim predelima.

**Šta je pljusak snega i kada se javlja?**

Meteorolog Đorđe Đurić ističe da je pljusak snega retka pojava, ali da može da se javi na našem području u hladnijem delu godine. Na području Srbije najčešće se javlja krajem zime i tokom marta. Pljuskovite padavine javljaju se iz oblaka vertikalnog razvoja, odnosno kumulonimbusa. Kao što u toplijem delu godine iz ovih oblaka padaju pljuskovi kiše sa grmljavinom, u hladnom delu godine pri niskim temperaturama javljaju se pljuskovi snega, a od običnih pahulja se razliju po znatno većim dimenzijama i po veoma jakom intenzitetu, ponekad praćeni i grmljavinom.

**Stabilizacija vremena u narednoj nedelji**

Osetniji porast vazdušnog pritiska ovog vikenda, uvod je u stabilizaciju vremena, pa se sledeće sedmice pod uticajem anticiklona očekuje veoma stabilno i suvo vreme. Početkom sledeće sedmice ujutro se očekuju umeren i jak mraz, tokom dana temperature od 3 do 7°C, potom sledi postepeni porast temperature. Početak februara doneće osetno toplije vreme, temperature će tokom pojedinih dana tokom prve dekade februara biti i do 17°C, a izostaće i jutarnji mrazevi. Dakle, nakon promenljivog vikenda, pred nama je period sa dužim stabilnim vremenom.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading