U NEDELJU SNEG, ŠIBAĆE OLUJNI SEVERAC! U Srbiji putevi već zavejani, palo i do pola metra!

Autor:

Vesti

25.11.2023

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U brdsko-planinskim predelima palo je od 20 do 40 centimetara snega.

U NEDELJU SNEG, ŠIBAĆE OLUJNI SEVERAC! U Srbiji putevi već zavejani, palo i do pola metra!

Foto: RTS/printscreen

Zavejan Goč

Ove večeri na severu Srbije i u Beogradu je suvo. U ostalim predelima je oblačno, povremeno sa snegom, u Metohiji, Negotinskoj Krajini i u dolini Velike Morave sa kišom. Obilnijih padavina ima u južnim, jugoistočnim i istočnim predelima Srbije, dok sneg na zapadu Srbije slabi, a u mnogim predelima je i prestao.

U većem delu Srbije južnije od Save, Dunava i Beograda u poslednja 24 sata palo je od 10 do 30 milimetara padavina po kvadratnom metru, na istoku Srbije i preko 40 mm, a na zapadu i jugozapadu i više od 50 milimetara padavina, govori meteorolog Đorđe Đurić.

U brdsko-planinskim predelima palo je od 20 do 40 centimetara snega. Najviše snega palo je na planinama istočne i jugoistočne Srbije i to i više od 40 cm snega, a lokalno u planinama na jugozapadu i više od pola metra naročito na Goliji i u višim predelima Zlatara i Ivanjice.

Sneg je po prvi put ove sezone zabeleo i niže predele na zapadu, jugozapadu, jugu i jugoistoka Srbije, pa je zabeleo Užice, Leskovac, Požegu, Vranje, Prokuplje, kao i neka druga mesta.

Foto: RINA

Sneg okovao Srbiju

U toku večeri sneg će padati na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije, kako u višim, tako i u nižim predelima, a kiša samo u Negotinskoj Krajini.

Kiša koja ove večeri pada u dolini Velike Morave, u nastavku večeri preći će u susnežicu i sneg, a snežna granica trenutno u ovom delu Srbije spustila se na 200 metara nadmorske visine.

Temperatura u toku večeri u većem delu Srbije kretaće se od -2 do 2°C, na istoku i severoistoku Srbije do 3-4°C.

U Beogradu je oblačno i hladno, a trenutna temperatura iznosi 3°C.

Hladni front u nedelju će odmaknuti dalje ka jugoistoku, ali će ka našem području povući još hladniju vazdušnu masu. Istovremeno, Srbija će se nalaziti između veoma snažnog ciklona sa Egejskog mora, koji će se premeštati ka Crnom i donositi snažno nevreme Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj, ali i povišenog vazdušnog pritiska sa severozapada.

Duvaće veoma jak, na udare i olujni severozapadni vetar, koji će u brdsko-planisnkim predelima stvarati snežne nanose i smetove, prenosi Telegraf.

Drugog dana vikenda, u većem delu Srbije biće promenljivo oblačno, povremeno sa pljuskovima snega i krupe.

Ove padavine neće dodatno povećati snežni pokrivač, tek koji centimetar ili kratko da zabele i one niže predele gde ga nije bilo.

Ipak, na jugu i istoku Srbije i na planimama ovih predela moglo bi da padne i do novih 5 cm, lokalno i 10 cm snega.

Padavine su veći deo dana očekuju uglavnom u južnim i istočnim predelima, sredinom dana u centralnim, posle podne i uveče i u severnim, gde će veći deo dana biti suvo.

U Bačkoj, Sremu i u Podrinju sve vreme biće suvo.

U Negotinskoj Krajini do 300 metara nadmorske visine i sutra se očekuje kiša.

Kada je reč o Beogradu, u nedelju će biti promenljivo oblačno i veoma hladno, posle podne, krajem dana i tokom večeri uz pljuskove snega, koji bi mogli i da kratko zabele delove grada, naročito one više. Ovi pljuskovi snega biće česti, ali kratkotrajni.

Jutarnja temperatura biće od -4 do 0°C, u Negotinskoj Krajini 2°C, u Beogradu -1°C, a maksimalna dnevna biće od 0°C na jugu Srbije do 4°C u Vojodini i u Negotinskoj Krajini, u Beogradu do 3°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj novembra u Srbiji od 5 do 9°C, one su ovog vikenda ispod normale.

Početkom sledeće sedmice manje otopljenje, ali vrlo brzo stižu nove padavine, sredinom sedmice i zahlađenje.

Ipak, sam početak decembra doneće i jače otopljenje, uz temperature i do 15°C, ali se brzo očekuje zahlađenje i povratak temperatura na prosečne vrednosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading