PANIKA ZBOG NEVREMENA U SRBIJI: Veoma snažan ciklon stiže iz Italije, donosi olujni vetar i prljavu kišu!

Autor:

Vesti

26.10.2023

21:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veoma snažan ciklon, koji se razvija nad severom Italije i severnim Jadranom, sprema se da zahvati našu zemlju i donese promene vremena kakve još nismo videli!

PANIKA ZBOG NEVREMENA U SRBIJI: Veoma snažan ciklon stiže iz Italije, donosi olujni vetar i prljavu kišu!

Foto: Shutterstock

Kiša i vetar

Meteorolog Đorđe Đurić upozorava da će već tokom noći padati kiša i pljuskovi, pretežno u Vojvodini. Ali to je samo početak, jer nas najveće pogoršanje vremena očekuje tokom petka!

Centar ovog snažnog ciklona će se premeštati preko našeg područja, donoseći sa sobom vetrovito vreme i obilne padavine. Očekuje se pad vazdušnog pritiska na rekordno niskih 990-991 mb, a najveće promene će zahvatiti Bačku.

Jedna od najvećih opasnosti koja nas očekuje je vetar. Jugozapadni vetar će duvati veoma jakim intenzitetom, sa olujnim udarima od čak 100 km/h! Ovakva silina vetra može izazvati materijalnu štetu i lomiti drveće i druge objekte, stoga je neophodan oprez u saobraćaju!

Ali to nije sve! Kako se ciklon bude približavao, očekuje se prodor hladnog fronta koji će doneti još jači vetar, ovaj put sa severozapada. Vetar će biti u slabljenju, ali i dalje će biti veoma jak.

Pored vetra, očekuju nas i obilne kiše i pljuskovi, praćeni grmljavinom. Iako se ne očekuju ekstremno opasne oluje kao u susednim zemljama, poput Hrvatske i Slovenije, ipak moramo biti na oprezu.

Ali, tu nije kraj iznenađenjima! Veoma izraženo jugozapadno visinsko strujanje će doneti sa sobom velike količine peska iz Sahare, što znači da nas očekuje prljava kiša!

Na sreću, ovo neobično vreme neće potrajati dugo. Već u subotu možemo očekivati smenu sunca i oblaka, sa samo ponegde padavinama. A od ponedeljka pa sve do kraja oktobra nas očekuje pravo prolećno vreme, sa maksimalnim temperaturama od 22 do 26°C!

Dakle, sprema se pravi meteorološki spektakl! Budite spremni na snažan vetar, obilne padavine i čak prljavu kišu! Ostanite u kući i obezbedite sve što može biti oštećeno jakim vetrom. Ne zaboravite da budete oprezni u saobraćaju i pridržavate se svih upozorenja!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading