OVO JE KRAJ MIHOLJSKOG LETA: Očekuju nas pljuskovi i grmljavine, evo i KADA!

Autor:

Vesti

23.10.2023

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova sinoptička situacija biće uslovljena ciklonom sa zapada Evrope, a naše područje nalaziće se u prednjem i toplom sektoru.

OVO JE KRAJ MIHOLJSKOG LETA: Očekuju nas pljuskovi i grmljavine, evo i KADA!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Shutterstock

Prošli smo kroz period izuzetno visokih temperatura, s obzirom na to da su tri uzastopna dana beležila vrednosti iznad 30°C. Najviša temperatura, od 32°C, zabeležena je u Valjevu. Visoke temperature će se nastaviti u narednim danima, ali očekuje se i promenljivo vreme.

Najtopliji dan u narednom periodu biće sutra, odnosno u utorak.

U celoj zemlji, nakon svežeg jutra sa maglom u dolinama i kotlinama, očekuje se umereno oblačno i izuzetno toplo vreme za ovo doba godine tokom dana, uz smenjivanje sunčanih i oblačnih intervala, prenosi Informer.

Jutarnja temperatura biće od 8 do 15°C, a maksimalna dnevna prava letnja i imaće vrednosti od 26 do 30°C, u Beogradu do 28°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za kraj oktobra od 14 do 18°C, sutrašnji dan biće i za 10 stepeni topliji od uobičajenog proseka.

Inače, duvaće južni i jugozapadni vetar, na severu Vojvodine pojačan. Sa jugozapadnim strujanjem stizaće i veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike, a zajedno sa njom i nove količine čestica pustinjskog peska iz Sahare.

Ova sinoptička situacija biće uslovljena ciklonom sa zapada Evrope, a naše područje nalaziće se u prednjem i toplom sektoru.

Ovaj ciklon će krajem dana i tokom večeri severnim predelima Srbije doneti jače naoblačenje, a u kiša se u toku noći očekuje na području Vojvodine.

Do srede ujutro pogoršanje vremena proširiće se i na ostale predele Srbije, pa se u sredu u svi predelima očekuje umereno do pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Sledi osveženje

Iako se padavine očekuju u većem delu Srbije, one kao i prethodnih puta neće biti obilnije kao na Jadranu, u njegovom zaleđu i na zapadu Hrvatske i Bosne, gde se očekuju veoma obilne količine, lokalno i preko novih 100 litara kiše po kvadratnom metru, uz grmljavinske oluje.

Prema vremenskoj prognozi, ostaće i dalje veoma toplo, ali malo svežije u odnosu na prethodne dane i utorak.

U četvrtak ćemo imati suvo vreme, no, prema prognozi, u petak će se približiti snažan ciklon koji će doneti novu seriju kiša, pljuskova i grmljavine, praćenu jakim južnim i jugozapadnim vetrom.

Za vikend se očekuje promenljivo vreme s povremenim sunčanim intervalima i oblačnim periodima, uz mogućnost padavina, pretežno u nedelju.

Takođe, treba napomenuti da će u narednim danima, posebno u sredu i petak, kiša biti praćena peskom iz Sahare, što može rezultirati prljavim padavinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading