SRBIJA ĆE DANAS BITI NAJTOPLIJA ZEMLJA U EVROPI: Crnoj Gori i Dalmaciji preti potop, a nama će doneti PRAVI LETNJI DAN!

Autor:

Vesti

20.10.2023

10:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Temperature će ovih dana biti više za 10 do 15 stepeni od proseka za kraj oktobra.

SRBIJA ĆE DANAS BITI NAJTOPLIJA ZEMLJA U EVROPI: Crnoj Gori i Dalmaciji preti potop, a nama će doneti PRAVI LETNJI DAN!

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Vremenska prognoza

U Srbiji će danas biti pravi letnji dan, a naša zemlja biće najtoplija evropska zemlja. Dodatno zagrevanje očekuje se i zbog  fenskog efekta vetra, a evo zbog čega.

Snažan jugozapadni vetar nailaskom na visoke planine uz Jadransko more dovešće do naglog uzdizanja vazduha i kondenzacije, pri čemu će nastajati snažni oblaci sa jakim grmljavinskim olujama, pa Dalmaciju i crnogorsko primorje očekuje pravi potop. Kada se vazdušna masa bude prebacila preko planinskih vrhova Dinarida, započeće spuštanje prema nizijama Bosne i Srbije, a vazduh će se prilikom spuštanja značajno zagrevati, ujedno i isušivati, prenosi Telegraf.

I dok na navetrenim stranama planina i uz obalu Jadrana budu padale jake kiše, uz grmljavinske oluje i svežije vreme, na zavetrenim stranama planina biće vedro i toplo kao usred leta.

Zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, biće veoma vetrovito. Širom Srbije danas će duvati veoma jak jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima.

Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 26 do 30°C, a Beograd sa 30°C biće najtopliji glavni grad u Evropi. Još toplije biće u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, pa će Valjevo i Loznica sa 32°C biti danas najtopliji gradovi u Evropi.

S obzirom na to da prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 14 do 18°C, one će danas za 10 do 15 stepeni biti više od uobičajenog proseka.

Istovremeno, veoma hladna vazdušna masa sa severa Rusije prodraće do centralne Evrope i severnim predelima Nemačke i Poljske doneti svega 5°C. Zbog toga se nad Evropom očekuje i veoma velika temperaturna razlika, što će dovesti i do burnih vremenskih pojava i jakih grmljavinskih oluja od zapadne i severozapadne Evrope do Alpa i centralnog i zapadnog Mediterana.

U Beogradu do 30°C

U Beogradu, u košavskom području (Vojvodina, Podunavlje, Pomoravlje, Podrinje, Kolubarski okrug) minimalna temperatura ni tokom noći neće se spuštati ispod 20°C, lokalno ni ispod 22-23°C, dok je prosek jutarnjih i noćnih temperatura za ovo doba godine 6-8°C.

Veoma toplo vreme nastaviće se i tokom vikenda, uz temperature od 22 do 30°C.

Prvi dan vikenda doneće prolazno naoblačenje, severu i zapadu Srbije i pljuskove sa grmljavinom, dok će drugog dana vikenda biti sunčanije.

Inače, nakon letnjeg i tropski toplog petka, posebno toplo biće u noći ka suboti. Usred jeseni očekuje se tropska noć.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će u predelima sa kišom prvog dana vikenda padati prljava kiša.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading