TEMPERATURE PRELAZE U MINUS, PLJUŠTAĆE KIŠA KAO IZ KABLA! Srbiju čeka vremenski TOBOGAN, evo šta nam se sprema do kraja oktobra!

Autor:

Vesti

15.10.2023

16:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Početak nedelje obeležilo je suvo i hladno vreme, posebno noću. Kakvi nas dani očekuje do kraja oktobra meseca, pogledajte u novoj prognozi za Srbiju!

TEMPERATURE PRELAZE U MINUS, PLJUŠTAĆE KIŠA KAO IZ KABLA! Srbiju čeka vremenski TOBOGAN, evo šta nam se sprema do kraja oktobra!

Foto: Tanjug/Zoran Žestić, Shutterstock

Danas će doći do promene vremena usled pomeranja frontalne zone, što će doneti povremene padavine, praćene umerenim do pojačanim severozapadnim vetrom i značajnim hlađenjem. Najviše dnevne temperature će varirati od otprilike +14°C na severozapadu do oko +25°C na jugoistoku regiona.

Treba napomenuti da se obilne padavine ne očekuju, iako će ponegde kiša izostati, kako je najavio meteorolog Marko Čubrilo u najnovijoj vremenskoj prognozi za Srbiju.

U početku naredne nedelje, očekuje se jačanje anticiklona, što će rezultirati stabilnim i hladnim vremenom. Jutra će biti posebno hladna, i tokom noći prema utorku, u područjima gde bude pretežno vedro, minimalne temperature će se kretati od -1 do +2 stepena Celzijusa. Do srede, maksimalne dnevne temperature će se kretati u rasponu od +8 do +15 stepeni Celzijusa, što je nešto niže od proseka za ovo doba godine, prenosi Alo.

Od srede se računa na razvijanje jakog ciklona u Sredozemlju koji će u svom toplom sektoru pokrenuti južno stujanje sa kojim će iz severne Afrike stizati pustinjska prašina i vrlo topao vazduh. Po istočnoj periferiji anticiklona nad Skandinavijom će se u isto vreme pokrenuti vrlo hladan vazduh ali je sada već gotovo sigurno da će nad nama dominirati južno strujanje i da će se hladan vazduh premeštati znatno severnije i istočnije od nas.

U sredu posle hladnog jutra tokom dana pretežno sunčano ali već malo toplije uz jačanje južnog vetra. Dnevni maksimum od +11 do +18 stepeni Celzijusa. Od četvrtka do nedelje uz jako južno strujanje znatno toplije od poseka, povremeno uz kišu, a biće mogući i grmljavinski pljuskovi.

Najobilnije padavine, kao i obično kad ovakvih situacija nad Dinaridima, posebno na strana planina koje su okrenute ka jugu gde zbog orografskog efekta i dodatne kondenzacije tih dana lokalno može pasti i oko 250-300mm taloga. severnije padavina znatno manje, a sam sever i severoistok regiona bi mogao dobiti samo 3-6mm taloga i do pretežno u subotu posle podne ili nedelju ujutro kada bi se hladan front tog ciklona premeštao preko regiona.

Osim padavina i umerenog smanjenja temperature, pomak ovog fronta doneo bi prekid južnih vetrova i početak slabih severozapadnih vetrova. U četvrtak i petak, temperature bi mogle dostići pravi letnji nivo, lokalno oko +29 stepeni Celzijusa, dok bi u nedelju došlo do umerenog pada temperature, s maksimalnim vrednostima od +9 do +15 stepeni Celzijusa.

U suštini, pred nama je kratkotrajno hlađenje, bez znakova značajnog zahlađenja, a eventualno kratkotrajno snežno pokrivače moglo bi se pojaviti samo na vrhovima najviših planina. U drugom delu nedelje, očekuje se značajno povećanje temperature, i oko 20. oktobra, temperature bi mogle biti vrlo letnje, zaključuje Čubrilo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading