SPREMITE JAKE I KIŠOBRANE: Moguć drastičan pad temperature već sutra, da li je ovo kraj Miholjskog leta u Srbiji?

Autor:

Vesti

08.10.2023

21:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razvoj đenovskog ciklona usloviti početak kišne sezone kod nas i u regionu.

SPREMITE JAKE I KIŠOBRANE: Moguć drastičan pad temperature već sutra, da li je ovo kraj Miholjskog leta u Srbiji?

Foto: Shutterstock

Kiša

Meteorolog Ivan Ristić oglasio se večeras i izneo novu prognozu prema ECMWF modelu.

- Večerašnji ECMWF model daje jače zahlađenje i završetak miholjskog leta već u ponedeljak 16. oktobra - napisao je na svom Fejsbuk profilu u novoj prognozi vremena.

- Najviša dnevna temperatura u utorak 17. oktobra oko 12°C, GENS (prognostički model) još uvek to sve ublažava - objašnjava Ristić.

Podsećamo, Ristić je ranije tokom dana dao detaljnu prognozu za mesec oktobar 2023., u kojoj je naveo da će razvoj đenovskog ciklona usloviti početak kišne sezone kod nas i u regionu.

Za ove vremenske prilike, Ristić navodi, stvoriće se uslovi nakon 20. oktobra. Kako je naveo ranije, očekuje se da ostatak meseca oktobra, kao i novembar, decembar, januar, februar, budu zimski meseci u pravom smislu te reč

- Neki klimatolozi smatraju da se uzrok može pripisati dobro poznatom fenomenu El Ninjo, koji postaje naglašen oko Božića u Tihom okeanu, ali utiče na ceo svet. Međutim, ovo moguće pregrevanje svakako mora biti povezano sa dramatičnim trendom globalnog toplotnog porasta neosporno vezan za veću koncentraciju ugljen-dioksida (CO2) u atmosferi koja nastaje sagorevanjem ugljovodonika u energetske svrhe - napisao je Ristić juče.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading