Ekskluzivno - Putin zapretio Tačiju: Teror nad Srbima mora da stane!

Autor:

Vesti

14.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vladimir Putin poručio je tokom kratkog susreta u Parizu Hašimu Tačiju da nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji mora što pre da prestane.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin

Fotografije na kojima se predsednik lažne države smeši u društvu ruskog lidera samo su maska za fotografe jer razgovor koji su njih dvojica vodili nije bio nimalo prijatan, prenose sagovornici na visokim pozicijama u diplomatskim krugovima.

SVE MU POBROJAO

Prema saznanjima do kojih je došao Srpski telegraf od tih dobro obaveštenih diplomata, Putin je Tačiju rekao nekoliko odmerenih, ali veoma oštrih rečenica.

- Putin se rukovao sa Tačijem, ali je to bio ledeni stisak ruke, kako se to obično kaže u diplomatskom rečniku. Poruke koje mu je potom preneo sasvim sigurno nisu bile baš prijatne za kosovskog lidera - objašnjava naš sagovornik.

U nekim trenucima, napominje ovaj diplomata, razgovor je izgledao kao čitanje bukvice Tačiju.

Drecun: Sigurno da Tači nije mogao da bude ohrabren onim što mu je Putin rekao

- Suština poruke bila je da očigledan teror nad Srbima na Kosovu, kao i učestale pretnje, moraju što pre da budu obustavljeni. Putin je čak konkretno pomenuo kamenovanje kuća, hapšenje nedužnih, pretnje monasima, rušenje spomenika na grobljima. Očigledno je bilo da je dobro informisan o svemu što se tamo zbiva. Ipak, Tačiju se mora odati priznanje što je uspeo da zadrži miran izraz lica, sigurno mu nije bilo lako da sve to sluša - otkriva diplomata i dodaje:

- Putin je jasno stavio do znanja i da Rezolucija 1244 mora da se poštuje i da će Kosovo za Rusiju uvek biti deo Srbije. Naglasio je, međutim, i da će Moskva podržati rešenje koje međusobno dogovore Beograd i Priština, a garantuje mir i stabilnost. U zapadnim centrima ovaj deo poruke posebno je pažljivo ispraćen.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hašim Tači

S druge strane, Tači je na Tviteru istakao onaj deo razgovora koji mu se učinio najbezbolnijim.

- U Parizu sam sreo predsednika Putina i fokusirali smo se na dijalog oko normalizacije odnosa Kosova i Srbije. Na ovu temu, predsednik je bio jasan: Ako postignete miroljubiv sporazum, Rusija će to podržati - napisao je Tači.

DEO PROPAGANDE

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za naš list da je odlično što je direktno Putin obavestio Tačija o stavovima Rusije.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Milovan Drecun

- Tako su Albanci mogli da vide vide čvrstinu ruskog stava po pitanju Kosova. Sigurno da Tači nije mogao da bude ohrabren onim što mu je Putin rekao.

Milan Ivanović, direktor KBC u severnom delu Kosovske Mitrovice, navodi da niko ozbiljan ne može da poveruje u Tačijeve hvalospeve o pozitivnom ishodu sastanka.

- Susret se desio, ali to je deo Tačijeve propagande, potrebne za njegove unutarpolitičke prilike. On je jedino mogao da sluša šta mu govori državnik kalibra kao što je Putin, a i to što je čuo naravno da mu se nije dopalo.

 

 

Bivši diplomata Vladislav Jovanović slaže se da se Tačiju nije svidelo ono što je čuo od Putina.

- Videli smo gde je Tači sedeo u odnosu na Putina, pa je iskoristio pauzu da se sa njim upozna. U takvim prilikama pristojnost nalaže da se niko ne odbija. Verujem da je Putin iskoristio susret sa Tačijem da ga upozori na sva nedela nad Srbima.

Kako Albanci šikaniraju Srbe
  • Progon
  •  Kamenovanje ljudi i vozila
  • Brutalno premlaćivanje
  • Pljačkanje imovine
  • Paljenje i uništavanje svetinja
  • Rušenje nadgrobnih spomenika
  • Postavljanje eksploziva pod automobile
  • Hapšenje nedužnih građana
  • Poternice po izmišljenim osnovama
  • Povećanje takse na robu iz Srbije za 10 odsto

Išinger: Tači i Tadić su 2007. usaglasili sporazum

Nemački diplomata Volfgang Išinger, koji je 2007. bio predstavnik EU u pregovorima koje je međunarodna trojka vodila o budućem statusu Kosova, na Tviteru je dobrom vešću nazvao susret Putina i Tačija u Parizu. On je poručio da je zbog odbijanja Rusije da 2007. prihvati sporazum o Kosovu izgubljeno 11 godina.

- Ovo su dobre vesti. Nažalost, kada sam odleteo u Moskvu u novembru 2007. da zatražim podršku za sporazum na koji su oba predsednika - Hašim Tači i Boris Tadić - već pristala, uz podršku EU i SAD, Rusija je to odbila. Izgubili smo 11 godina - naveo je Išinger.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (8)

Loading
DIDI

14.11.2018 15:58

Putin je veliki prijatelj naseg naroda.

Ela

14.11.2018 17:46

Dzabe su se Albanci toliko hvalili.

Stojkovic_NBG

14.11.2018 19:47

Jasno je koliko je veliki prijatelj Srbiji Putin.

Stojkovic_NBG

14.11.2018 19:47

Putin je nasa velika podrska.