Ekskluzivno: Evo kako je Đinđić potpisao smrtnu presudu

Autor:

Vesti

08.11.2018

10:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijer Zoran Đinđić potpisao je sebi smrtnu presudu odlukom da se suprotstavi planovima zapadnih službi u Srbiji. Počelo je njegovim intervjuom u Banjaluci, kada je tražio da se problemi Kosova i Republike Srpske rešavaju u paketu, a konačna odluka da bude likvidiran doneta je, po svemu sudeći, nakon što je odbio akciju "Mač", koju su osmislili američki i engleski špijuni u Beogradu. Ta akcija posle atentata na Đinđića prerasla je u "Sablju".

RepublikaFoto: Tanjug/D. ANTONIĆ
Zoran Đinđić

Srpski telegraf danima objavljuje ekskluzivne transkripte presretnutih razgovora špijuna CIA i MI-6 u Beogradu, iz kojih se jasno vidi šta se sve događalo u danima pred atentat, ali i na sam dan zločina, 12. mart 2003.

Danas objavljujemo razgovore koje je vodio tadašnji američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri, kao i transkript onoga što su pričali ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i premijer Đinđić.

ZORAN JE SAM KRIV ZA SVE ŠTO GA JE SNAŠLO

Razgovor između službenika Stejt departmenta Strouba Talbota i američkog ambasadora Vilijama Montgomerija, vođen je neposredno posle hapšenja službenika CIA Dejvida Nejbora u motelu "Šarić" na Ibarskoj magistrali, zajedno sa Momčilom Perišićem

Talbot: Sve treba aktivirati kako bi se izbeglo suđenje Džonu. Odmah zatražite prijem kod premijera Đinđića.

Montgomeri: Dobio sam garancije od ministra Mihajlovića, Koraća, Čede i Milovih poslanika da će se preseći afera, ali za Nejbora treba tražiti druga rešenja.

T: Da li se zna kakva je reakcija generala Krge, on je blizak s Tomićem, ali i s Pavkovićem. Na vojnu obaveštajnu službu nije se obratila potrebna pažnja.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Vilijam Montgomeri

M: Nejbora samo sklonili i sve je preuzeo Dejvid Blek, koji je odmah naredio da se prestane sa saradnjom doušnika iz kabineta nekih ministara. Isto tako je tražio dodatne ljudske resurse kako bi se pojačala bezbednost ambasade i njenog osoblja.

T: Đinđićeva pozicija je takođe uzdrmana jer se aferom dokazalo da mi ne biramo sredstva i načine da ostvarimo svoje ciljeve. Kakvi su rezultati grupe iz "Galupa", koja se bavi raspoloženjem javnog mnjenja u Srbiji? Šta o svemu kažu gosti vaše Lin?

M: Zoran je dobro uzdrman i posle izručenja Miloševića i ovog incidenta njegova popularnost je naglo opala. Sam je kriv za sve što ga je snašlo jer je pored sebe postavio beskorisne ljude od kojih većina samo misli kako da se što pre obogati. S privatizacijom se stalo jer su se namnožili oni koji traže procente za sebe, pa mnogi kažu da Srbija za ministre ima "mister procente".

T: Verovatno će predsednik Buš pozvati premijera Đinđića čim se prašina bude slegla.

NIJE OVO JUŽNA AMERIKA, NIJE SRBIJA BANANA DRŽAVA

Đinđić u svom kabinetu razgovara s Mihajlovićem rano jutro, 9. mart, tri dana pred atentat

Mihajlović: Zvao me, ovaj... Entoni, znaš... Kreće operacija "Mač" i oni traže odobrenje od tebe!

Đinđić: Kakav "Mač". Opet nešto. Da li su oni normalni? Stalno! Dosta više. Čoveče, moram da vežbam kako bih se oslobodio štaka.

M: Pa, pa. Hmm... Njihova je ideja da nas, ehm, ovaj, oslobode balasta, političkog, mislim na radikale, socijaliste i, ovaj, Koštunicu!

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Dušan Mihajlović

Đ: A kako to oni misle. To je tek tako. Pa nije ovo Južna Amerika! Neka banana država! Kao da ja to ne bih voleo! Ali kako? Oni deluju u okviru postojećih propisa! To što oni misle da urade je čisto bezakonje! Ne može to tako! Bolje je da se mi ovde pošibamo, ako treba i oči jedni drugima da povadimo, nego da se oni mešaju! Počistiti organizovani kriminal, to je OK, ovo drugo nikako! Rekao sam im ne može sa nama više tako. Nismo mi stoka. Moraju da nas poštuju!

M: Nemoj, Zorane. Treba ih saslušati, trebaće nam oni još. Mislim, šta je poenta.

Đ: Ej, ostavimo to za sutra. Treba razmisliti o posledicama takve akcije. Lako je pustiti narogušene žandarme da hapse i ubijaju, a šta ćemo sutra. Šta će svetsko javno mnjenje reći kad sazna da se bavimo zatvaranjem političkih protivnika. Tri dana će ćutati, a četvrtog će nas odrati u medijima. Može taj njihov plan da nam se obije o glavu. Pusti to. Čućemo se sutra.

NE ODOBRAVAM AKCIJU "MAČ", AKO TREBA, PODNEĆU OSTAVKU

Đinđić ponovo u svom kabinetu razgovara s Mihajlovićem rano jutro, 11. mart, dan pred atentat

Mihajlović: Kako ti je zdravlje danas?

Đinđić: Da, da... Bolje je...

M: Ovaj, ja sam mislio. Znaš, hmm...

Đ: Vidi... To kako su oni zamislili neće ići. Mi smo demokratiju u Srbiju uveli 5. oktobra. Prenesi im da ne odobravam akciju.

M: Čekaj, ovaj, nemoj da si, uhmmm, na kraj srca. Mislim, može biti i neke političke koristi iz svega toga!

RepublikaFoto: Tanjug

Đ: Ne, ne... Dosta je bilo. Prenesi im tačno ovako: "Ne odobravam akciju i spreman sam da podnesem ostavku ako se to od mene traži. Teror Žandarmerije ne dozvoljavam, nije ovo banana republika!"

M: Dobro, ovaj... Pusti da to odleži još neko vreme, da se... Sačekajmo, nešto će iskrsnuti u međuvremenu.

Đ: Ne razumeš. U vezi sa ovim ja neću promeniti mišljenje i moja odluka je definitivna, pa svidelo se to njima ili ne. Ne zanima me! Posle Banjaluke okomili su se na mene kao da sam sam crni đavo. Samo postavljaju neke uslove. Moraju da shvate da mi nismo Zanzibar i da ja neću dozvoliti da se o meni govori kao o čoveku koji je hapsio svoje političke protivnike.

MONTGOMERI: PONOVITE MI, ŠTA TO NIJE DOZVOLIO ZORAN?

Nakon razgovora s Đinđićem, Mihajlović telefonom razgovara sa američkim ambasadorom, 11. mart, dan pred atentat

Montgomeri: Dokle se stiglo sa pripremama? Mi čekamo početak akcije večeras. Moji kažu da je ostalo samo da Zoran odobri. Šta se dešava, je l' dato odobrenje?

Mihajlović: Nije!

Mo: Kako nije? Šta nije u redu? Ne razumem!

Mi: Nije dato odobrenje...

Mo: Kako nije dato? Samo Zoran treba da...

Mi: Zoran, nije dao... Uhm...

Mo: Ponovite. Zoran nije dao šta?

Mi: Da, ovaj... On kaže da to ne dozvoljava i da će... Uhm... Ako se to od njega traži, podneti ostavku! Bio je odlučan! Ja sam pokušao da ga ubedim, ali nije vredelo.

Mo: Da, razumeo sam.

SUTRA Razgovori zapadnih špijuna o Republici Srpskoj, Mladiću, Hagu...

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading