Najveća akcija u poslednjih 30 godina: Hapse ministre i funkcionere sadašnje i bivše vlasti

Autor:

Vesti

08.10.2018

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Policija i tužilaštvo spremaju veliku akciju protiv korupcije, u kojoj će pre kraja godine biti pohapšeno, a zatim i procesuirano više od 100 krupnih zverki bivših i sadašnje vlasti - ministara, direktora, funkcionera na svim nivoima vlasti, od države do opština.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ/MUP Srbije
Nebojša Stefanović i Zagorka Dolovac ujedinjenim snagama protiv kriminala

Kako saznaje Srpski telegraf, sa samog vrha države stigao je nalog da ne sme da bude zaštićenih i nedodirljivih, bez obzira na to o kome se radi.

Kako otkriva dobro obavešteni sagovornik našeg lista, formiranje specijalnih odeljenja tužilaštva za borbu protiv korupcije bilo je praktično začetak bitke koja će narednih meseci dobiti epilog, jer je mnogo predmeta već formirano, u saradnji MUP i tužilaštva.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Aleksandar Vučić sa našom policijom razbija kriminalne grupe

Iza rešetaka će se tada naći veliki broj onih koji su državni, stranački i privredni položaj iskoristili za malverzacije i punjenje sopstvenih džepova.

- Mnogi će se iznenaditi kada budu videli ko će sve doći pod mač zakona. Ovo je doslovno najveća ovakva akcija u proteklih 30, pa i više godina. Spisak je dugačak i za svakog ko je na njemu radi se na prikupljanju neoborivih dokaza da su umešani u ozbiljan kriminal - navodi sagovornik Srpskog telegrafa.

GLIŠIĆ: UHAPSITI LOPUŽE

Predsednik izvršnog odbora SNS Darko Glišić za Srpski telegraf podržava veliki obračun protiv korupcije.

RepublikaFoto: Tanjug
Darko Glišić

- Svako ko koristi ime predsednika Aleksandra Vučića da bi učinio neku malverzaciju istog momenta treba da bude uhapšen, a građani koji čuju da se tako nešto dešava to treba da prijave najbližoj policijskoj stanici.

JASNA PORUKA

Kako kaže naš izvor, direktan nalog da se krene u ovu akciju dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Nije nimalo slučajno ono što je Vučić izgovorio nedavno na otvorenom delu sednice glavnog odbora SNS (pogledajte okvir, prim. aut.). Bila je to jasna poruka i nekim kadrovima naprednjaka, ali i svima onima sa strane koji su punili džepove pozivajući se na Vučića i SNS. Tokom dogovora o predstojećoj akciji predsednik je doslovce rekao: "Onaj ko se pozove na mene, ako je krao, prvi neka bude uhapšen" - otkriva naš sagovornik.

Prema saznanjima Srpskog telegrafa, veliku akciju lično će koordinirati ministar policije Nebojša Stefanović i republički tužilac Zagorka Dolovac. Dogovorena je nulta tolerancija za sve koji su se ogrešili o zakon.

- Niko, ali baš niko neće biti izuzet. Počev od lokalnih moćnika preko pokvarenih direktora do visokih državnih funkcionera, kako sadašnjih tako i bivših - objašnjava izvor našeg lista.

Goati: Koruptivne mreže su kao korov, vrlo dugo opstaju i teško ih je saseći

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati za Srpski telegraf kaže da treba dosta vremena da bi se izašlo začaranog kruga:

- Počinioce koruptivnih radnji možete lako da osujetite, ali tu čitavu mrežu teško je rasplesti i to je problem sa kojim se svaki pravni sistem suočava. Država treba odlučnije da reaguje, nije dovoljna samo akcija već mora i svest o korupciji kod građana i zaposlenih u državnoj službi da se menja.

VUČIĆEVE PORUKE NA GO SNS

RepublikaFoto: ST/D. KADIĆ
Aleksandar Vučić

* Ima i visokih funkcionera stranke koji idu kod direktora javnih preduzeća i govore o tome kako bi mogle da se dese promene u Vladi, a da će oni meni lično doneti nekakve pare, a onda ću im, navodno, obezbediti da budu ministar odbrane ili nekih drugih resora. Jedva čekam. Takvi će braniti rešetke u zatvoru, a neće biti ministri odbrane

* Kada god se neko pozove na mene i traži bilo šta, kao da je to za potrebe SNS ili za mene, kao predsednika stranke, slobodno ga oterajte u majčinu. Jer znajte da takav nikada ništa nije doprineo ni stranci ni zemlji, već je u pitanju lopuža koju odmah treba prijaviti u prvoj policijskoj stanici

ČERUPANJE DRŽAVE

Advokat Toma Fila pravi poređenje s događajima od pre dvadesetak godina.

Fila: Uvek ima i uvek će biti onih koji žele da zloupotrebe položaj za lično bogaćenje

- Oni koji su se ogrebali o vlast u vreme Miloševićevog režima nisu vratili stanove, kuće i položaje, nego su jednostavno nestali kad je bilo teško, jer više nije bilo krave koja može da se muze. To je ista pozicija u kojoj se nalazi SNS i bilo koja druga stranka koja je na vlasti - ističe Fila.

Kriminolog Zlatko Nikolić konstatuje da je pozitivno što se lično Vučić uključio, ali da je to i dokaz koliko je stvar ozbiljna.

- Dobro je što predsednik prvo hoće da počisti svoje dvorište, u svojoj stranci, a onda treba da traži i od koalicionih partnera da to isto urade, pa će se stvoriti uslovi da se ta voda prelije i na lopuže u drugim strankama, koje nisu na vlasti, što bi značilo u celom društvu. Nemam iluzije da će time da se reši sve, ali akcijom države može da se redukuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (9)

Loading
Arditi

08.10.2018 12:35

Nema zasticenih, tako i treba biti. Svako po zasluzi.

Moki

08.10.2018 13:39

Nema više zaštićenih i povlašćenih,velika podrška za akciju .

Mia

08.10.2018 15:13

Zaštićeni ne postoje.

cuburka

09.10.2018 21:01

Samo da ne bude...tresla se gora rodio se mis....pohapse masu pa po obicaju nema dokaza,puste ih a onda oni traze odstetu...i tako u krug